Virágba borul Debrecen – karnevál gyógyító virágokkal

Főoldal/Aktualitások, Érdekességek/Virágba borul Debrecen – karnevál gyógyító virágokkal

Virágba borul Debrecen – karnevál gyógyító virágokkal

Virágba borul Debrecen!

Augusztus hónapban számos kis és nagyváros karnevál vagy fesztivál helyszínné változik. Az országunk egyik legszínesebb karneválja kétség kívül a debreceni Virágkarnevál.

Magyarországon az egyik legnagyobb és legrégebbi karnevál, melyet idén 52. alkalommal rendeznek meg. Most is több millió élő és vágott virágot használnak fel a neves képzőművészek tervezte virágkocsik díszítéséhez. És, hogy kik díszítik és mikor ezeket a hatalmas szépségeket? A karnevált megelőző héten folyamatosan kerülnek fel a száraz virágok, majd 19-én este és 20-án hajnalban pedig az élő virágok, hiszen így lesznek csak igazán frissek és szemet gyönyörködtetőek. És akik éjjel-nappal a díszítésen dolgoznak, azok a kocsikat indító vállalatok dolgozói- és rokonaik, valamint sok debreceni diák.

Debrecenben és a környéki településeken csak elvétve találni olyan embert, akinek ne lenne valamilyen köze a virágkarneválhoz. Rengetegen részt vesznek a virágkocsik elkészítésében, sok százan vonulnak a karneváli menetben táncosként, zenészként, zsonglőrként, a szerencsésebbek pedig a virágkocsik tetején ülve élvezhetik végig a Nagyállomástól a Nagyerdei Stadionig tartó utat.

Gyógyító virágok a karneválon

A városon átvonuló színkavalkádot a fellépők csodálatos ruháin kívül mégis csak a virágok uralják igazán. A virágok, amelyek közül számos nem csak szép, de a népgyógyászat is használja őket. Íme a virágkocsikon leggyakrabban használt gyógyhatással rendelkező virágok:

 

 1. Bársonyvirág / büdöske: a kertekben is oly népszerű virág szirmából készült illóolajat antibakteriális és fertőtlenítő hatása miatt használhatjuk. Kertünkben pedig illatának köszönhetően is jó szolgálatot tehet, hiszen távol tartja a kártevőket és a szúnyogokat.

  Bársonyvirág – Büdöske

 2. Dália: megannyi színben pompázó hatalmas fejű virág, melynek inulinban gazdag gyökerét az aztékok előszeretettel fogyasztották.

  Dália, rengeteg színben pompázik a kertekben is

   

 3. Körömvirág: Belsőleg gyomor- és bélrendszeri panaszok, májproblémák és menstruációs panasok enyhítésére ajánlható, míg külsőleg kiváló bőrápolószer, bőrnyugtató és gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt.

  A körömvirág a karnevál kocsijain főleg száraz formában található meg

   

 4. Cickafarkfű: bár nem a gyógynövénynek számító Közönséges cickafarkfüvet, hanem a gyöngyörű napsárga színű Jószagú cickafarkfüvet használják, de mégis csak egy növénynemzetségről beszélünk. A cickafarkfüvet tartják a nők egyik legjobb gyógynövényének.

 

 

2018-08-16|Címkék: , , |