Kakaó, kakaóbab, kakaóvaj + 1 recept

Főoldal/Érdekességek/Kakaó, kakaóbab, kakaóvaj + 1 recept

Kakaó, kakaóbab, kakaóvaj + 1 recept

A kakaó, mint növény

Mexikóból és az Amazonas-medence környékéről származó kis 6-8 m magas fán terem a kakaóbab. A fa ágai bozontosak, levelei elliptikusak, 15-30 cm hosszúkásak és hegyesek.

A kakaó fájának fiatal leveleit sebek fertőtlenítésére használják.

A kakaó, mint gyümölcs

A kakaófa termése hosszúkás alakú, belül pedig az értékes magjai ovális formájúak. A magokat szárítva és pörkölve használják.

A kakaófa termése a kakaóbab értékes tápanyagokban gazdag: egészséges zsírsavak, sztearin- és palmitinsav, glükóz és fruktóz, hisztamin, magnézium, szerotonin valamint polifenol és flavonoid tartalma is jelentős.

Az egészséges kakaó

A népgyógyászat az egész világon igen széles körben alkalmazza a kakaófa termését:

Bélfertőzések, hasmenés, váladékozás, a pajzsmirigy, a máj, a húgyhólyag, és a vesék betegségei esetén. De ajánlják még a cukorbetegség, az asztma, az általános gyengeség, csonttörések,  étvágytalanság, malária, paraziták, tüdőgyulladás, köhögés, kólika panaszainak enyhítésére is.

A kakaóvajkakaóvaj

A kakaófa másik értékes adománya a kakaóvaj, melyet a kakaó és csokoládégyártás során nyernek ki a kakaóbabból. A kakaóvajat sebek, bőrbetegségek, égési sérülések, fáradtság kezelésére használják.

Kiválóan használható nyáron napvédő krémként. Érdekesség, hogy a fehér csokoládéban ez az egyetlen összetevő ami a kakaófáról való.

Mert finom

A kakaó nagyon egészséges, de azért leginkább azért szeretjük, mert nagyon finom. Így a karácsony közeledtével itt egy ötlet, hogy mit is készíthetünk a kakaóporból. Ez egy kitűnő ajándék kollégáknak, barátoknak, hiszen bármelyik hideg estét megédesíti és felmelegíti egy csésze finom habos forró csokoládé:

+1 recept és ajándékötlet

Hozzávalók:

  • Vegyünk egy kb. literes (ízlés szerint kisebb is lehet) üveget (befőttes üveg a legegyszerűbb választás)CSOKOLADE
  • Sablonok (csatolva) letöltés
  • Kártya (csatolva)
  • Különböző színű filc, hab vagy karton lapok (barna, fekete, fehér és piros)
  • Olló
  • Az üveghez megfelelő méretű kocka alakú zsákvászon vagy szövet
  • Befőttes gumi
  • Rafia vagy szalag

Nyomtassa ki a címke sablonját. A címke szélét lyukassza ki egy lyukasztóval, hogy a felhasználni kívánt szalagot át tudja fűzni a kártyán.

Vágja ki a szarvashoz szükséges sablonokat. Helyezze őket karton papírra, habpapírra vagy filcre. (A filc nagyon jó választás, mert a megfelelő merevséget biztosítja az agancsnak.)

Mindkét agancs alján csináljunk egy 1 cm-es bevágást.

A zsákvászon vagy szövet anyagunkon vágjunk két kis rést, ahol be fogjuk dugni az agancsainkat.

Csúsztassa a réseken keresztül az agancsokat.

Helyezze az agancsok bevágott részét a befőttesüveg tetejére és ragasztószalaggal ragassza rá, úgy, hogy a hasíték két része más-más irányba nézzen.

Helyezze az anyagot a tetőre és befőttes gumival fogassa rá az üvegre, úgy, hogy a helyén maradjon. Egy rafia szalaggal kössük rá a már elkészített és kilyukasztott címkénket. Kétoldalas ragasztószalaggal rögzítsük az üvegre a már filcből, habpapírból vagy kartonpapírból kivágott orrot és szemeket.

Néhány bögrével párosítva tökéletes karácsonyi ajándék!

2014-12-05|Címkék: , , |