Homoktövis (Hippophae rhamnoides)

Főoldal/Gyógynövények, Homoktövis olajos kivonata/Homoktövis (Hippophae rhamnoides)

Homoktövis (Hippophae rhamnoides)

Gyakrabban használt magyar nevei: ezüstös homoktövis, európai homoktövis, homokfa, ezüsttövis. Tövises, kétlaki bokor vagy kis fa. Kicsi, sárga virágai tavasszal nyílnak, sárga vagy narancsvörös termése 7-8 mm nagyságú álbogyó. A szár, a levél és a gyökér sárga festéket ad. Ez az utóbbi években újra felfedezett kultúrnövény, egy hazánkban honos cserje, fogyaszthatjuk lédús, narancssárga, ritkábban citromszínű vagy vörös termését. Egyébként kesernyés-savanykás íze hidegre édeskéssé válik, ezért használják pl. dzsemekhez, befőttekhez, gyümölcslevekhez. Fogyasztják nyersen, befőttként, kompótnak, szörpnek, üdítőitalnak, lekvárnak, dzsemnek valamint vitamindús koncentrátumként. A gyümölcsből visszamaradt magból zsírosolajat és a belőlük előállított gyógyászati és kozmetikai készítményeket belső és külső hámszövetek sérüléseinek, továbbá sugárbetegségeknek a gyógyítására használják. A modern reformélelmiszerek egyik keresett alapanyaga.

Homoktövis termése

Homoktövis termését gyógyításra már több ezer éve alkalmazzák a tibeti gyógyítók. A skandináv országokban, Szibériában, Mongóliában, Kínában gyűjtik és termesztik, a zord vidékeken élő népek C-vitamin forrása. Terméseit kizárólag feldolgozott formában, levüket vagy kivonatukat fogyasztják.

A homoktövisgyümölcsből 75-80% gyümölcslé nyerhető, ez számos biológiailag értékes anyagot tartalmaz. Rejt pl. vitamint, ásványi anyagot, aminosavat is a cseranyagokon, almasavon és cukron kívül. Termésében található nagy mennyiségű C-vitamin, karotin, B 1, B 2 -vitamin és E-vitamin, kalcium, magnézium, és cink. Aminosavakból jelen van jelentős mértékben a cisztein és a fenil-alanin is. Húsára és magjára is jellemző, hogy zsíros olajokat hordoz, előbbi 1-2%-ban, utóbbi pedig 12-15%-ban, más-más módon értékes összetételben. A húsában elsősorban palmitin- és palmitoleinsavat, a magjában pedig inkább linol- és linolénsavat találunk. A homoktövis magjának zsíros olaja sebgyógyító hatású lehet.

Homoktövis hatásai

Népgyógyászati tapasztalatok és publikációk alapján immunrendszer védelmi és erősítési gyógyhatása lehet, valamint segíthet az optimális testsúly megtartásában azzal, hogy anyagcsere fokozó, zsíroldó hatású lehet, emellett megvédheti a májat, kedvezően hathat a különböző emésztőszervi fekélyekre. Impozáns beltartalma miatt számos előnyös fiziológiai hatása van. Értékes eszköz lehet a daganat prevencióban, valamint a tumor ellenes radioterápia kellemetlen kísérő tüneteinek enyhítésében nagy antioxidáns – és flavonoid tartalma miatt. Támogathatja az immunrendszer működését jelentős C-vitamin tartalma révén, magolajának pedig baktericidhatást tulajdonítanak. Bőrgyógyászatban, kozmetológiában, égési és fagyási sérülések kezelésére használhatják olaját. Kozmetikai hatásai is ismertek: gátolhatja a hajhullást és lassíthatja a ráncok kialakulását, erősítheti a kötőszöveteket, ezáltal csökkentheti a narancsbőr kialakulását. Homoktövis leveléből főzött teája ősi roboráló patikaszer. Kedvező táplálkozás-élettani tulajdonságait érdemes kiaknázni és beilleszteni a kiegyensúlyozott táplálkozás alapanyagai közé.

Források:

  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövény-határozó (Több mint 600 Európában honos gyógynövény)
  • Bernáth Jenő: Gyógy-és aromanövények
  • Lesley Bremness: Fűszer-és gyógynövények
  • www.vital.hu