Biztos van olyan piros gyümölcs, amit imádunk. Ezeknek közös tulajdonsága a magas antioxidáns és flavonoid tartalom, de mindegyik külön-külön is hihetetlen egészséges, és fantasztikus tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek közül most a gránátalmáról essen néhány dicsérő szó:

A gránátalma egy vastag héjú gyümölcs, gyönyörű élénkpiros színű zamatos, lédús magja sokféleképpen fogyasztható. Egyiptomban már i.e. 1600-ban ismerték és használták, sőt nemcsak élelmiszerként fogyasztották, de egészségre gyakorolt hatása miatt is tisztelték. Nagy becsben tartották termését, melyet mi sem bizonyít jobban, mint, hogy az ábrázolása feltűnik festményeiket, ékszereik színében, valamint a gránátalmát a termékenység és a jólét jelképének tekintették és tekintik még ma is egyes kultúrákban.

Gránátalma lé – szuperélelmiszer, ami jót tesz bőrünknek, hajunknak és egészségünknek:

A gránátalma levének fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. A gránátalma az egyike azon kevés gyümölcsöknek melyek esetén elmondható, hogy a belőle préselt lé egészségesebb, mint maga az egész gyümölcs. Ezt annak köszönheti, hogy míg a vastag héja nem fogyasztható, addig a magjából préselés során értékes antioxidánsok szabadulnak fel. A gránátalma 3x több antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea vagy a narancs. Egy pohárnyi gránátalmalé a napi ajánlott folsav, és A-C-E vitamin bevitel 40 %-át fedezi. Ha nehézkesnek és körülményesnek tartja a gránátalma levét saját maga kinyerni, akkor a bolti leveknél figyeljen oda, hogy cukormentes terméket válasszon, hiszen a cukor nagyban rontja a gyümölcs értékes tulajdonságait.

A gránátalma táplálkozási előnyei:

A gránátalma gazdag forrása az olyan sejtmegújító hatóanyagoknak, mint az ellágsav, a punicic sav, Omega-5 többszörösen telítetlen zsírsav (mirisztinsav). A gyümölcslé kivételes forrása a C- és E-vitaminnak, valamint kiemelkedő kalcium, foszfor, kálium, vas, niacin, tiammin, folát és riboflavin tartalma.

A gránátalma egészségügyi előnyei:

Gyógyászati célokra, már több ezer éve használják a Közel- és Távol-Keleten egyaránt.

A szív egészségéért:

Segíti az artériák rugalmasságát, csökkenti az érfalak gyulladását. Közismerten csökkenti az érszűkület kockázatát, mely a szívbetegségek egyik legfőbb oka. Csökkenti az artériák elzáródásának veszélyét, ami a véráramlás akadályozásához vezethet. Csökkenti a szervezetben a rossz (LDL) koleszterinszintet, úgy hogy közben segít növelni a HDL – azaz jó koleszterin szintjét a szervezetben.

Vércukorszint kiegyensúlyozása:

Bár tartalmaz gyümölcscukrot, fogyasztása mégsem emeli meg a vércukorszintet. Tanulmányok kimutatták, hogy azok a betegek, akik két hétig fogyasztottak gránátalmalevet, nem tapasztaltak jelentős vércukorszint emelkedést ez idő alatt.

Vérnyomás harmonizálása:

Fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást. Az erek gyulladását is csökkenti, így hozzájárul a szívbetegségek kockázatának minimalizálásához. Természetes aszpirinként működik, így megakadályozza a vérrögképződést és egyensúlyban tartja a véralvadást.

Csökkenti a daganatos betegségek kockázatát:

Segít harcolni a szervezet számára káros szabadgyökök ellen, gátolja a daganatos sejtek szaporodását, növekedését. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően serkenti a fehérvérsejtek munkáját, ezáltal elősegítve egy erős és egészséges immunrendszer működését. Napi egy pohár gránátalmalé fogyasztása lassíthatja a daganatos sejtek növekedését.

Erősíti az immunrendszer működését:

Erős antibakteriális és antimikrobális tulajdonságú, így segíti a vírusok, baktériumok elleni védelmet.

Vérszegénység leküzdése:

Az anémia a szervezet vörösvértestek hiányát jelenti. A gránátalma leve bőséges mennyiségű vasat tartalmaz, ami segít leküzdeni a vörösvértest-hiányt.

Emésztés segítő:

A gránátalma leve segíti a gyomor, a szív és a máj akadálytalan működését. Segít az éhség és a szomjúság leküzdésében, ezért kiváló nyári ital lehet. Megnyugtatja a húgyuti rendszert, megkönnyíti a vizeletürítést.

Élelmi rost tartalma javítja az emésztést és szabályozza a bélmozgást. Fogyókúrázóknak is ajánlható, hiszen sem koleszterint, sem pedig telített zsírokat nem tartalmaz.

Porcok regenerálása:

A gránátalma leve inhibitorként viselkedik azokkal az enzimekkel, melyek a porcok károsodásáért felelősek. A cukrozatlan gránátalma leve enyhíti az ízületi gyulladás tüneteit, rendszeres fogyasztása jelentősen mérsékelheti az olyan idegrendszeri problémák tüneteit, mint az Alzheimer-kór, de akár a vesekő feloldásban, vagy a merevedési problémákon is segíthet.

Várandósság:

A gránátalma leve rendkívül hasznos a várandós nők számára. Számos vitamin és ásványi anyag található meg benne, mint pl a folsav. Gyulladáscsökkentő tulajdonsága révén gondoskodik az egészséges véráramlásról, ami elengedhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez. Kálium-tartalma segít megelőzni a lábgörcsöt, mely a legtöbb várandós édesanyát megkínozza. Rendszeres fogyasztása segít, csökkenteti a koraszülés esélyét, valamint az alacsony születési súly kialakulását.

Gránátalma a bőr egészségéért:

Kiváló bőröregedés gátló:

Segíti a napozás okozta apró ráncok és vonalak csökkentését. Hozzájárul a bőrsejtek regenerálódásához, megakadályozza a hiperpigmentációt és a sötét foltok megjelenését.

Pakolás minden bőrtípusra:

A gránátalma leve szinte csodákat tesz a száraz bőrrel. Hatóanyagai mélyen behatolnak a bőrbe, segítik a bőr hidratálását. Ezzel a száraz és irritált bőr megnyugszik. Omega-3 zsírsav és punicic sav tartalma fenntartja a bőr folyamatos hidratáltságát. Jótékonyan hat a zsíros és pattanásos bőrre, csökkenti a bőr faggyútermelését.

Heggyógyulás:

A gránátalma azáltal hogy segíti a sejtek regenerálódását, hozzájárul az epidermális és a dermális réteg újraképződéséhez is, így gyorsítja a sebgyógyulás folyamatát. A gránátalma magolaj tele van olyan bőrbarát tápanyagokkal, melyek jótékony hatással vannak a bőrszövetek erőssítésére, újjáépülésére.

Bőrrák kockázatának csökkentése:

A gránátalma olyan antocianidokat és hidrolizálható tanninokat tartalmaz, melyek erős antioxidáns és szabadgyökfogó tulajdonsággal rendelkeznek.

Gránátalma a hajunk egészségéért:

Hajhullás ellen:

A gránátalma levének rendszeres fogyasztása erősíti a hajhagymákat, így megakadályozza a nagy mennyiségű hajhullást, ugyanakkor egészségessé és fényessé teszi hajunkat.

 

Figyelmeztetés:

  1. A gránátalma fogyasztása nem javasok influenza, köhögés, székrekedés esetén.
  2. A gránátalmában található néhány antioxidáns csökkenti a vérnyomást, így az orvos által felírt gyógyszerek esetén ezt figyelembe kell venni.
  3. Ahogy a grapefruit úgy a gránátalma is okozhatja néhány gyógyszer hatásának gyengülését. Ilyenek a koleszterincsökkentők, az antidepresszánsok és a fájdalomcsillapítók.