Gránátalma (Punica granatum)

Főoldal/Gyógynövények/Gránátalma (Punica granatum)

Gránátalma (Punica granatum)

A gránátalma kemény, pirosas- sárgás héjú, almaméretű és kinézetű gyümölcs. Kemény héja mögött számtalan lédús, édes-savanykás piros mag található, íze leginkább a ribizlire emlékeztet. Mitikus gyümölcs, a termékenység és a szerelem ősi jelképe.Ázsiában és a Közel-Keleten évezredeken át nagy becsben tartották spirituális és egészségügyi szempontból egyaránt. Érdemes kipróbálni akár magok, akár lé formájában. Kérgét régen bélféregűzésre használták. Gyümölcsének a leve forró lázat csillapíthat. Magja összetörve és étel közé keverve jó lehet vérhas ellen.

Gránátalma jótékony hatásai:

A modern tudomány csak pár évvel ezelőtt, 2000-ben ismerte meg antioxidáns hatását, de egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a szívbetegségek és a rák megelőzésében, gyógyításában. Egy kutatás szerint a gránátalma-lének háromszor akkora az antioxidáns hatása, mint a vörösbornak, a zöld teának, illetve az áfonya vagy narancslének. Emellett kiváló kalcium és C-vitaminforrás. Vizsgálatok szintén megállapították, hogy a gránátalma fogyasztása 20 %-al csökkentette az LDL (káros koleszterin) szintjét, ezzel együtt növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben. A kivonat fogyasztása 2 hét alatt a magas vérnyomású betegek körében jelentősen csökkentette a szisztolés vérnyomást, 1 év alatt pedig átlag 35%-al a már meszesedett artériák falának vastagságát.

A legújabb kutatások szerint segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében. A Wisconsin Egyetem (USA) kutatói kimutatták, hogy a gránátalma gyümölcskivonata egereken meggátolhatja a bőrön kialakuló kóros sejtburjánzást. A gránátalmából kivont anyagok egy másik kutatás szerint jelentős védőhatást fejthetnek ki a prosztata kóros sejtburjánzásai, illetve humán rákos emlősejtek ellen. Bebizonyosodott, hogy a gránátalma-kivonat elősegítheti, hogy a rákos sejtek visszatérjenek egészséges formájukba.

A gránátalma legfontosabb fenol-típusú komponense az ellagsav, amely rendszeres fogyasztása csökkentheti a tumorok kialakulásának valószínűségét. Ez azért nagyon fontos, mert ilyen hatású gyógyszert még nem sikerült a kémikusoknak előállítani. Bebizonyították emellett, hogy a flavonoidjai csökkenthetik a tumor környékén az érképzést, ezzel daganatellenes hatást fejtve ki.

Gránátalma hatóanyagai:

Cseranyag, piperidin alkaloidok, mannit, polifenolok, gyümölcscukor, C-vitamin, flavonoidok.

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk a gránátalma fogyasztása közben!

Magas cseranyag tartalma miatt a gránátalmafa kérgének fogyasztása okozhat látászavart, szédülést, gyomorirritációt.

Forrás:

  • Dr. Zelenyák János: Gyógynövények hatása és használata
  • Bálint János- Népi hagyományok gyűjtése nyomán