Galagonya (Crataegus oxyacantha, Crataegus monogyna Jacq.)

Főoldal/Gyógynövények/Galagonya (Crataegus oxyacantha, Crataegus monogyna Jacq.)

Galagonya (Crataegus oxyacantha, Crataegus monogyna Jacq.)

Közepes nagyságú cserje vagy kistermetű fa, a rózsafélék közé tartozik. Magassága elérheti a 8-10 métert, koronája szabálytalan alakú. Elterjedése bokorerdőkben, napos, füves lejtőkön, száraz tölgyesekben jellemző. Az ókori világban a galagonyát nem, mint gyógynövényt ismerték, a görögök és a rómaiaka házassággal és a termékenységgel kapcsolták össze. A keresztényeknél a balszerencse és a halál szimbólumává vált, mert Krisztus töviskoronája állítólag galagonyából készült. Évszázadok teltek el, mire a galagonyát elkezdték orvosságként használni.Az első amerikai telepesek szívproblémákra használták a növényt.

 

Galagonya a szíverősítő

Dr. David Hoffmann: Holistic Herbal című könyvében írta: „a galagonya egyike a legjobb szíverősítő gyógynövényeknek… Hosszú távon is biztonságosan lehet használni szívgyengeség vagy elégtelenség, erős szívdobogás , szívkoszorúér betegség és magas vérnyomás kezelésére.”

Felhasznált részei a virágos hajtásvég, a szárított lomblevél, a virág és a termés. Főbb hatóanyagai: oligomer procianidinek és flavonoidok. A galagonya számtalan módon segítheti a szívet, amit tudományos eredmények is alátámasztanak. Tágíthatja a koszorúereket, javíthatja ezzel a szív vérellátását. Növelheti a szív pumpáló hatását. Megszüntetheti a szívritmuszavarok néhány fajtáját és csökkentheti az artériás erek falain a koleszterin lerakódást. Az orvosok szívritmuszavarok megszüntetésére, szívgörcsök valószínűségének és komolyságának a csökkentésére, valamint influenza és tüdőgyulladás okozta szövődményes szívbetegségek megelőzésére írhatják fel idősebb korúaknál. A galagonya hatása teljesen más módon alakul ki, mint a szintetikus vagy növényi szívglikozidoké. Sokkal lassabban kezd el hatni, gyakran csak nyolc hét elteltével, de a készítmény szedésének abbahagyása után hatása még sokáig megmarad. A növény hosszú ideig tartó használat során is biztonságos. Felhasználják gyógyteakeverékekben és gyári készítményekben is. A légutak nyálkahártyáját nyugtató cseppek, szívcseppek, elhízás elleni, fogyasztó, nyugtató, valamint érelmeszesedés elleni teakeverékek, nyugtató tabletta egyik alkotórésze.

Tea készítése: 1 teáskanál levelet jól aprítsunk fel, 1,5 dl forrásban lévő vízzel öntsünk le, 5-10 percig hagyjuk állni, naponta 3-4 csészével fogyasszunk el belőle.

Galagonya – Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

A galagonya gyerekek, valamint áldott állapotban lévő és szoptató nőknek nem ajánlott. Nagy mennyiségben csökkentheti a vérnyomást, csillapítóként hathat, ami gyengeséget eredményezhet. Ügyeljen arra, hogy csak ellenőrzött készítményt vásároljon és azt is csak orvosi ellenőrzés mellett használja. Figyelem! A szívbetegségek öngyógyítását csak bizonyos kereteken belül szabad végezni. Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha panaszaink több mint hat héten át fennállnak, vagy ha a lábunk dagad, ezenkívül légszomj és a szív tájékán jelentkező fájdalom is fennáll, amely a vállba, karba, nyakba vagy a lábakba sugárzik.

Forrás:

  • Babulka Péter: Ismerjük fel a vadon termő gyógynövényeket
  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövénykalauz
  • Earl Mendell: Gyógyfüvek bibliája
  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika