Füzike fajok

Füzike fajok

Kb. 50 faja van, amelyből Magyarországon 10 honos, de egyik sem védett. Leveleik átellenesek, a virágok színe piros, vagy lilás-fehéres árnyalatú, szirmai száma 4, a porzóké 8 és két körben állnak. Termése hosszúkás, négy kopáccsal nyílik, magvai repítő szőrösek. Magyarországon 10 faj honos, a füzikék egyik faja sem védett.

Füzike gyógyító fajtái a következők:

 • rózsaszínű füzike (Epilobium roseum),
 • kisvirágú füzike (Epilobium parviflorum),
 • hegyi füzike (Epilobium montanum),
 • sötétzöld füzike (Epilobium obscurum),
 • lándzsáslevelű füzike (Epilobium lanceolatum),
 • mocsári füzike (Epilobium palustre),
 • alpesi füzike (Epilobium anagallidifolium) és még jó néhány.

Borzas és kisvirágú füzike:

A borzas füzike (Epilobium hirsutum) mocsaras, nedves helyeken gyakori, nagytermetű, szára és levelei molyhosak, a levelek keskeny-lándzsásak, a szárra lefutók, az alsók enyhén szárölelők, a szirmok bíborszínűek. Júliustól- szeptemberig virágzik, gyakran nagy, bokorszerű telepeken található, ahol másfél méterre is megnő, valamint található még állóvizekben és azok szélén. Évelő növény. Felhasznált részei a virágos hajtásai. Főbb hatóanyagai: flavonoidok, cserzőanyagok és szitoszterol. Főbb hatásai: gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő.

A kisvirágú füzike (Epilobium parviflorum Schreb.) kisebb, szára és levelei molyhos vagy bozontos-gyapjas szőrösek. A levél széle sűrűn fogacskás, a szirom halványpiros. Szintén júliustól-szeptemberig virágzik, mocsarakban, nedves helyeken gyakori. Gyakrabban használt magyar neve: apróvirágú füzike, péterkulcs, kaporitea. Hatóanyagai: 0,3-0,5% flavonoidok, fitoszterol, béta-szitoszterol, szitoszterol-palmitát, cseranyagok, triterpénsavak. Gyulladáscsökkentő hatását flavonoid tartalmának köszönheti. Felhasználható részei: leveles szár, virágos hajtás.

Négyélű füzike(Epilobium tetragonum L. syn. adnatum Griseb.):

Nagyon magas, közel 1m-es növény, indái nincsenek, szára tömör. Leveleinek széle fűrészes, a szár közepe táján eredők kissé lefutnak a szárra. A virágzat szürkés-pelyhes, a szirom vöröses rózsaszínű, a bibe bunkószerű. Júliustól-augusztusig virágzik, Magyarországon főleg az Alföldön, nedves helyeken, magas kórós növényzetben fordul elő.

Lándzsás füzike(Epilobium lanceolatum Seb. et Mauri):

A bibe négykaréjú, a szirom eleinte fehér, később halvány rózsaszínű, levele ékvállú. A szár és a levelek finoman, rányomottan szőrösek. Június-júliusban virágzik, Nyugat-Dunántúlon és a Nyírségben fordul elő, üde erdőkben.

Hegyi és dombi füzike:

A hegyi füzike (Epilobium montanum L.) bibéje négykaréjú, a levél viszonylag széles, a szirom halványpiros. Júniustól-szeptemberig virágzik, és a Dunántúl üdébb erdeiben fordul elő. A dombi füzike, (Epilobium collinum Gmel.) bibéje szintén négykaréjú, de levelei és virágai kisebbek, mint a hegyi füzikéé, a szirmok rózsaszínűek. Júniustól augusztusig virágzik.

Erdei deréce és mocsári füzike:

Az erdei deréce, más néven keskenylevelű füzike (Epilobium angustifolium L.) virágai nagy bíborvörösek, szára alul vöröses. Erdőszéleken, tisztásokon, tarvágásokon terem. A mocsári füzike (Epilobium palustre L.) bunkós bibével rendelkezik, levelei ép szélűek. Júniustól-augusztusig virágzik, és mocsarakban, lápokban fordul elő. A homeopátia a mocsári füzikét használja, a friss gyökérből készült szerekkel betegségeket kezelnek. Jellegzetes a faj vékony, pirosas tarackja és szára. Hatóanyagok: flavonoidok, béta-szitoszterol, cseranyagok, triterpénsavak. A fiatal lombleveleket teaként, illetve a fekete tea helyettesítőjeként használják, salátaként vagy zöldségként fogyasztva is ízletes. A népi gyógyászat a növény irritációcsökkentő hatását is ismeri gyomor és bélgyulladás esetén.

Füzike felhasználása:

Azokat a fajokat, amelyeknek gyógyerejük van kicsi pirosas, halványrózsaszín, vagy majdnem fehér virágjaik alapján könnyen felismerhetjük. Szárát, levelét és virágát is gyűjtik gyógyászati célokra. Az első virágok megjelenésekor kell szedni a föld feletti részét. Termeszthető házi kertben is, de tömeges előfordulása esetén az állomány veszélyeztetése nélkül szedhető. A gyűjtött növényt frissen vágjuk és használjuk fel, házi szerként történő fogyasztása és alkalmazása biztonságos.

A kisvirágú füzike alkalmazás módjai: tea, tinktúra.

Tea: 1 teáskanál gyógynövényt adunk 2,5 dl forró vízhez, mellyel a kisvirágú füzikét csak leforrázzuk, majd lefedjük. Napi adagja, még súlyos betegség esetén is, legfeljebb 2 csésze tea legyen. Reggel éhgyomorra és este fél órával a vacsora előtt fogyasszuk. Egy kúra időtartama általában 4 hét.

Teakeverék prosztatapanaszokra:

 • csalánlevél 20g
 • rezgő nyárfa rügye 20g
 • füzikehajtás 20g

Elkészítése: 2 púpozott teáskanál keveréket 1 liter hideg vízzel felöntünk, forrásig melegítjük, majd további forralás nélkül 5 percig állni hagyjuk, végül leszűrjük. Alkalmazása: naponta 3-4 csészényit igyunk a teából.

Tinktúra: reggel éhgyomorra 12 csepp és este 12 csepp 1dl vízben oldva. 14 éven aluliaknak nem ajánlott!Maximum 4 hetes alkalmazása javasolt, utána minimum 1 hét szünetet kell tartani.

Hatása:

Teaként és tinktúraként is felhasználható, segítségünkre lehet prosztatabetegségek, és kezdődő daganatok gyógyításában. Fogyasztásával megpróbálhatjuk elkerülni a prosztatabetegségekből adódó műtéteket, azonban, ha már sor került a műtétre, teáját alkalmazva a műtétet követő panaszokat enyhítheti. Prosztatabántalmak esetében segítségünkre lehet prosztatagyulladásra, prosztata megnagyobbodásra, prosztata szöveteinek kóros elburjánzására, prosztatagyulladásra. Ellenben nem csak a férfiaknak segíthet, hanem a gyulladáscsökkentő hatása miatt hólyaggyengeségben, valamint állandó hólyag- és húgyhólyaggyulladásban szenvedő nők is kipróbálhatják. Segítségünkre lehet vese és hólyagfertőzésre, vesezsugor, gennyes vesemedence gyulladás, állandó hólyag és húgyhólyaggyulladás, hólyaggyengeség, vizeletürítési nehézségek, éjszakai vizelés, gyakori nappali vizelés, a hólyag teljes kiürülésének hiánya és vizeletcsepegés mérséklésénél. Az erdei derécének van a baktériumtörzsekkel szemben kifejtett legerőteljesebb gátló hatása. A tapasztalatok szerint egy 4 hetese kúra alkalmával jelentősen csökkenhetnek a panaszok, szükség esetén 2-3 hét után a kúra megismételhető.

A kisvirágú füzike továbbá alkalmas lehet helyi gyulladások csökkentésére, altesti fájdalmak csillapítására, méh és petefészek fertőzésre, gyulladások következtében létrejött szövetelváltozások kezelésére.

A kisvirágú füzike más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása:

 • mezei zsurló (Equisetum arvense)
 • csalán (Urtica dioica)
 • gyermekláncfű (Taraxacum officinalis)
 • aranyvesszőfű (Solidago virgaurea)
 • héjnélküli tökmag (Cucurbita pepo)

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

A füzikének két olyan fajtája létezik, amelyeket nem szabad gyűjteni!

Az egyik a Bolyhos füzike (Epilobium hirsotum). Virágai kb. 1,5 cm nagyságúak és bíborszínűek, szára és levelei húsosak, alul enyhén bolyhosak. Gyakran található nagy, bokorszerű telepeken, ahol másfél méterre is megnő, valamint állóvizekben és azok szélén. A másik az Erdei füzike (Epilobium angustifolium), más néven deréce. Mészkerülő erdők tisztásain, erdőszéleken, tarvágásokon terem. A nagy, bíborvörös virágok hosszú, kúpalakú, laza fürtökben állnak az alul vöröses száron. A virágzás idején a sok erdei füzike tűzpiros foltokat képez.

Bár mellékhatásai nem ismeretesek, egy kúra ajánlott időtartama 4 hét. A tapasztalat szerint a panaszok az alkalmazás ideje alatt jelentősen mérséklődnek, illetve megszűnnek. Szükség esetén a kúra 2-3 hét után ismételhető. De minden esetben ajánlott konzultálni az orvosával. Tartós használata gyomorpanaszokat okozhat!

Forrás:

 • Maria Treben: Egészség Isten patikájából
 • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
 • Babulka Péter: Ismerjük fel a vadon termő gyógynövényeket!