Fokhagyma (Allii sativi bulbi, Alium sativum L.)

Főoldal/Gyógynövények, Hagymácska csepp, Pajzs csepp/Fokhagyma (Allii sativi bulbi, Alium sativum L.)

Fokhagyma (Allii sativi bulbi, Alium sativum L.)

A hagymafélékhez vagy liliomfélékhez tartozik, az egyik legrégebbi gyógynövény, népszerűsége 5 000 éves. Magyarországon fűszerként termesztik. Jól tűri a hideget, már viszonylag alacsony hőmérsékleten is fejlődik. A fokhagyma gyógyhatását, ismerték és értékelték már az ókorban is, nem utolsó sorban fűszernövényként is beválik. Úgy tartjuk: a legegészségesebb zöldségféle a legszélesebb hatókörrel. Gyógyításra a hagymát használják, amely több kerek vagy tojásdad mellékhagymából áll és egy külső burok veszi körül.

Széles körben termesztett növény, amely természetes gyógyhatása semmit sem változott az elmúlt 2-3 évezredben. Az ősi egyiptomiak nem csak bálványozták, hanem a rabszolgáikat is azzal etették, hogy egészségesek legyenek. A népi gyógyászatban bélférgességre nálunk is régóta alkalmazzák, az egyes kórokozókra, élősködőkre gyakorolt hatását kísérletileg bizonyították. A növény gyógyhatású része a hagyma, hatóanyagai pedig: az alicin, mint természetes antibiotikum, vitaminok (A-, B-, B2-), kolin, jód, de tartalmaz enzimeket és hormonokat is. Gyári készítmények a fokhagymapor-kivonat és olaj.

Belsőleg magas vérnyomás, légúti gyulladások, szamárköhögés, felfúvódással járó emésztési zavarok, valamint a változó kor problémái esetén javasolják. Külsőleg tyúkszem, szemölcs, fülgyulladás, izom és idegfájdalmak, artritisz és isiász esetén alkalmazható.

Fokhagyma története

A történelem során a fokhagyma megszerezte az univerzális orvosság státusát a gyulladások gyógyításában antibiotikus hatása miatt. Nem kevésbé fontos a gombaölő hatása sem, míg vírusellenes hatása megelőző jellegű lehet. Antibiotikus hatása az utóbbi időben háttérbe szorult a szintetikus antibiotikumok előállításának fejlődésével, de a szuper mikrobák (az antibiotikumra ellenálló kórokozók) megjelenésével a fokhagyma népszerűsége ismét nő, mert gyógyhatásával serkentheti a szervezet természetes ellenálló-képességét.

Ma a különféle terápiák bizonyított hatását is tanulmányozzák és alkalmazzák az orvostudományban. Ez nem más, mint visszatérés a természetes orvosságokhoz és természetes készítményekhez, amelyek hatása megfelelően bizonyított klinikai vizsgálatokon alapulnak. A vérkeringési problémák a modern ember „járványszerű” megbetegedései. A mind nagyobb arányban jelentkező érelmeszesedés, magas vérnyomás, valamint a vérkeringési panaszok elleni harcban a természet a gazdag kincsestárából kínálja az ellenőrzött és bizonyított természetes orvosságokat. A fokhagyma legjelentősebb szerepe a vér- és érrendszerre gyakorolt hatásában rejtőzhet.

Az „Atherosclerosis” – tekintélyes orvosi folyóiratban megjelent klinikai kutatások eredményei azt mutatták, hogy a fokhagyma gátolhatja a véredények falán a lerakódások képződését és egyes esetekben csökkentheti a már meglevő lerakódások mértékét. A szövetek jobb vérellátása, jobb tápanyag és oxigénellátottság is ennek köszönhető. A fokhagyma véredényekre gyakorolt kedvező hatásának jelentősége azért fontos, mert az érfalakon képződő lerakódások a szívbetegségek és a szívinfarktus rizikóját fokozzák. Ugyanakkor a fokhagyma csökkentheti a vér koleszterinszintjét, amely szintén a koszorúér betegségek rizikóját hordozhatja.
Már ötven évvel ezelőtt felfigyeltek arra, hogy a véredények- és a szívbetegségek földrajzi előfordulási gyakorisága Európában megegyezik a fokhagyma földrajzi elterjedésével. Közismert, hogy azok a népek, akik használják a fokhagymát az étkezésben, kevesebb érrendszeri betegségben szenvednek.

A kénes kötések gazdagsága miatt a fokhagyma segíthet a vérnyomás csökkentésében is. Ezzel egyidejűleg hangsúlyozni kell, hogy a fokhagyma ugyan csökkentheti a magas vérnyomást, de a normális vérnyomásra nincs hatással. A fokhagyma alkalmazásával csökken a vér cukorszintje is (fontos a cukorbetegeknek), valamint serkentheti a szervezet anyagcseréjét, amivel gyorsulhat a testsúly vesztése is. A fokhagyma hatásos az erek betegségeinél, gátolhatja a trombociták leválását, valamint a véralvadást is. Megelőzheti az érrendszeri betegségeket, valamint a magas vérnyomást, kiválóan serkentheti az immunrendszert, javíthatja az agy vérkeringését és a különösen rossz vérkeringést a végtagokban (a fáradt lábak szindrómája).

Egy amerikai kutatás (American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban publikálták) szerint a fokhagyma rendszeres használatával tartósan gátolható a végbél kóros sejtburjánzásainak kialakulását.
Antioxidációs hatásával gátolhatja a szabad gyökök keletkezését. Serkentheti a máj enzimjeit, amelyeknek méregtelenítő szerepük van.

A fokhagymának nincs nem kívánt mellékhatása (a szagát leszámítva).

Fokhagyma jótékony hatásai:

 • A szív és érrendszeri betegségek megelőzésében – normalizálhatja a gyors szívverést, javíthatja a szív erek munkáját és a szívizom vérellátását. Segíthet a vérnyomás normalizálásában.
 • Bizonyítottan csökkentheti az LDL koleszterin („káros” koleszterin) és trigliceridek koncentrációját, növelheti a HDL koleszterin („jó” koleszterin) szintjét a vérben.
 • Gátolhatja a vérlemezkék (trombociták) felhalmozódását és a lerakódások megjelenését az érfalakon – gátolhatja a véredények idő előtti elzáródását és serkentheti a vérkeringést.
 • Csökkentheti a vér cukorszintjét.
 • Azoknak, akik felfúvódással küszködnek, emésztési gondjaik vannak, valamint elzáródnak a véredényeik a has tájékán, hasznos lehet egyes gyomorbántalmak megoldásában pl. hasmenés és bélhurut.
 • Serkentheti az epitelizációt (bőrképződés) és a sebek gyógyulását.
 • Baktérium-, gomba- és parazitaölő hatása lehet
 • Erősítheti a szervezet ellenálló képességét.
 • Gátolhatja az idő előtti öregkori panaszokat – erősítheti a szervezetet az idősebb korban.
 • Hozzájárulhat a vitalitás és a szervezet általános egészségének megőrzéséhez.

Fogyasztása:

Belsőleg: A gerezdek néhány perces kevergetés közben történő pörkölése segít megszabadulni a fokhagyma szagától és utóízétől. Naponta 2-3 gerezd főtt fokhagyma elfogyasztása maximális hatást fejt ki.

Külsőleg: Fülfájás ellen cseppentsen néhány csepp fokhagymaolajat a fülbe. Rándulás, fájdalmak és enyhébb bőrbántalmak esetén naponta többször dörzsölje be közvetlenül az érintett területet fokhagymaolajjal.

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Ha véralvadásgátló gyógyszert szedünk, akkor a fokhagyma alkalmazásával kapcsolatban kérjük ki a kezelőorvos véleményét. Műtétek után nem szabad fokhagymakészítményeket szedni, mert a fokhagyma fokozza a vér folyékonyságát és befolyásolhatja a véralvadást. A véralvadásgátló szerekkel kölcsönhatásba léphet.

Naponta több mint 10 gerezd fokhagyma elfogyasztása mérgező hatású lehet, és allergiás reakciót válthat ki. Szoptató anya ne egyen fokhagymát, mert a hatóanyagai átjutnak az anyatejbe és a csecsemőnél kólikát okoznak.

Forrás:

 • Earl Mendell: Gyógyfüvek bibliája
 • Bernáth Jenő: Gyógy és aromanövények
 • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika