Feketeretek az éjszaka növénye – cikkünk a Kiskegyed magazinban

Főoldal/Aktualitások, Egyéb, Gyógynövények/Feketeretek az éjszaka növénye – cikkünk a Kiskegyed magazinban

Feketeretek az éjszaka növénye – cikkünk a Kiskegyed magazinban

A görögök, az egyiptomiak és a rómaiak számára a feketeretek zöldségnövény és gyógyszer is volt egyben. Ez ma sincs másképp. A magyar népgyógyászati leírásokban hasonlóképp jellemzett, mely szerint „Reggel méreg, délben étek, este pedig orvosság!” Ezt a keresztesvirágúak családjába tartozó növényt élelmiszerként nyersen, főzve vagy préselve fogyaszthatjuk, bár hatóanyagai közül a mustárolaj-glikozidok miatt nem a könnyen fogyasztható növények közé tartozik. Tartalmaz még raphanol és raphanin nevű illóolajokat, flavonoidokat, és jelentős mennyiségben C – és B vitamint, antioxidáns tartalmú vegyületeket, egyben vas, kalcium, magnézium, foszfor, magnézium, niacin forrás is, amellyel az őszi – téli időszak kulcs zöldségévé lép elő. Feloldhatja a légutakban lerakódott nyálkát, és segítheti annak kiürülését, emiatt nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem a hűvös évszakokban. Ahhoz hogy elkerüljük mindezeket talán hatékonyabb, ha megelőzésként immunerősítésre használjuk a feketeretket.

Nyersen salátaként, ecettel, sóval könnyebben fogyasztható, levét préselve folyadékkal hígítva iható. Talán a legismertebb receptje a mézes feketereteklé, ahol a retek belsejét kivájva és a mézzel felöntött zöldségből másnap a mézet elfogyasztva hatóanyagokban gazdag nedűt kapunk.

Erős aromája és magas illóolaj tartalma miatt jó hatással lehet köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazható arcüreg-, középfül-, hörgőgyulladás szezonális és krónikus gyulladásaira, valamint antioxidáns tulajdonsága is ismeretes.

Legközismertebb felhasználása mégis az epetermelés és kiürülés serkentése, májtisztítás, kő képződés elkerülése terén mutatkozik meg. Nyiroktisztító tulajdonságai miatt használhatjuk még a vizelethajtásra, bőrbetegségek és az ízületi gyulladás elkerülésére. Leve vagy annak hatóanyag kivonata baktérium- és gombaölő, nyálkahártya-tisztító, emésztőmirigyeket serkentő, epepangást gátló lehet.

Akinek a feketeretek elkészítése nehézséget jelent, vagy napi rutinjába nehezen illeszthető, fellelhet feketeretek tinktúrát is. Fogyasztása egyszerűbb, este pár csepp, amely hatásában a friss növénnyel egyenértékű. Mint minden tinktúránál itt is igaz, hogy a növény alkoholos-vizes kivonata a hatóanyag kivonásban segít, ezáltal tartósan, legalább 2 évig eltárolható és könnyebb fogyaszthatóságát teszi lehetővé.

Kerülje a feketeretek fogyasztását, akinek gyomorhurutja, – fekélye vagy epeút elzáródása ismert!

 

Forrás:
Szabó László Gy.: Gyógynövény-ismereti tájékoztató : gyógyszerészeknek : orvosoknak : kertész- és agrármérnököknek : biológiatanároknak. Baksa : Schmidt und Co., Pécs : Melius Alapítvány, 2005.
Prof. dr. Petri Gizella: Gyógynövények és készítményeik a terápiában. Budapest : Galenus Kiadó, 2006. Galenus könyvek
Rácz Gábor, Rácz-Kotilla Erzsébet, Szabó László Gy.: Gyógynövények ismerete : A fitoterápia és az alternatív medicina alapjai. Budapest : Galenus Kiadó, 2012. Galenus könyvek