Fekete dió (Juglans nigra)

Főoldal/Gyógynövények/Fekete dió (Juglans nigra)

Fekete dió (Juglans nigra)

A fekete dió termése, levele és kérge tartalmazza a népi gyógyászok által alkalmazott orvosságot. A cherokee indiánok már 4000 évvel ezelőtt is fogyasztották, az édes-olajos ízű növény a törzsek tápláléka volt főleg ősszel. Nemcsak ették a dióbelet, de italt is készítettek belőle, és szinte az egész fát felhasználták valamilyen formában. Dióbelét megették, a zöld dióburokból festéket készítettek, a levelekből és a fakéregből (gyógy) teát, kemény, dekoratív fájából bútorokat és egyéb célú deszkákat, és ami a fából maradt, az tüzelő volt. Dióbele, kopáncsa, kérge, levele gyógynövényként is használatos. A termése belsőleg szedve jó hatású lehet székrekedés ellen, de nem hanyagolható el általános erősítő, tápláló hatása sem. Gyógynövényként már az indiánok is alkalmazták, porrá törték és bélférgesség gyógyítására, valamint gombás fertőzésekre használták, kopáncs főzetét pedig sűrűsödésig főzték és külsőleg alkalmazták. Kérgét fogfájás esetén rágcsálták, de enyhehashajtókéntis alkalmazható, napjainkban azonbanhasmenéskezelésére is alkalmazzák, vagyis az emésztőrendszer karbantartására. Kérge mellett gyümölcsét is használták bőrgombásodás ellen.

Fekete dió története

1990-ben Németországban a belőle készült gyógyszert bejegyezték, mint rákellenes szert, amit megfigyelések előztek meg és abból adódhat, hogy gombaölő hatásánál fogva távolt tarthatja a rákkeltő anyagokat tartalmazó gombákat. A diókopáncs leve szemölcseltüntető lehet, valamint herpesz, ekcéma, fekélyek, és szifilisz ellen is alkalmazták. Kopáncsa sok C-vitamint tartalmaz, főzetét pedig féregűzőként alkalmazták.
A zöld termés levét kipréselték és galandféreg ellen itták, illetve használták még toroköblítőként diftéria ellen. Sebek megszüntetésére, daganatokra, bőrgyulladásokra is hasznosnak találták.
A zöld kopáncs leve szerves kötésű jód tartalmú, fekete-barna színű, ez a jód tartalom járul hozzá a növény gyógy és fertőtlenítő hatásához. A dióbél esszenciális zsírsavakat tartalmaz, emiatt hasznos lehet a szervezetnek az inzulin hasznosításában, a szívműködés szabályozásban,hangulatjavításban, valamint koleszterinszint csökkentő és vérnyomáscsökkentő lehet.

Egy 1886-os analizáló tanulmány szerint a fekete dió leve juglont és tannint tartalmaz. Előbbinek fertőtlenítő és gombaölő hatása van, utóbbi pedig a külső és a belső hámszöveteket összehúzó hatásából adódóan segíti a gyógyulást. Csökkentheti a szövetek kiválasztását, enyhítheti az irritációt, javíthatja a szövet szilárdságát. Emellett tartalmaz még illóolajokat, illó savakat, gyantát, viaszt, gumit és egy kristályosítható anyagot, valószínűleg valamilyen glükozidot. Az ásványi anyag tartalom 8,5 %, jelentős mennyiségű króm, szelén, vas és kálium.

Levelét tea és főzet formájában használják külsőleg, belsőleg egyaránt. Sebek és a bőr fájdalmas helyeinek tisztítására. A nálunk honos dióhoz hasonlóan féregűző tulajdonsága valamint összehúzó és fertőtlenítő hatása lehet. Mindemellett diétás teakeverékek alkotórésze, amelyeket emésztési rendellenességek kezelésére használnak.

Az Egyesült Államokban beléből, zöld burkából, leveléből és kérgéből, porított, folyadék és kapszula formában egyaránt gyógyhatású táplálék kiegészítőket készítenek a feketedióból. Használatos gombaölőként, parazitaölőként, fertőtlenítőként illetve nem csak baktériumok esetén hatásos, bőrbe dörzsölve használják herpesz és ekcéma ellen is. Hatóanyagai hozzájárulhatnak a fölösleges zsírsavak és toxinok elbontásához, valamint írnak vércukorszint-szabályozó hatásáról is. Torokgyulladás, szájsebek ellen gargarizálni lehet vele.

Fekete dió használata:

Szájon át: kivonatából naponta keverjen el 10-20 cseppet vízben, vagy gyümölcslében és igya meg. Külsőleg, naponta kétszer dörzsölje a kivonatot a bőrbe.

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Nem ajánlott szedni a készítményeket: súlyos vese- és májbetegségben szenvedőknek, két évnél fiatalabb gyerekeknek, szoptatós anyáknak. Gyermekeknek azért nem, mert ilyen kicsi gyerekekre a fekete dió hatóanyagai nincsenek bevizsgálva.

Komolyabb emésztőrendszeri problémák esetén orvos megkérdezése mellett szedheti, mert hatóanyagai stimulálhatják a bélműködést.

Tannin tartalma miatt óvatosan fogyasszuk más sok csersavat tartalmazó készítménnyel együtt, mert különben külső és belső hámszöveteink túlságosan megkeményedhetnek! Mindemellett ajánlható, hogy ilyen esetben mivel a feketediónak nincs nem kívánt mellékhatása, inkább a más ilyen tartalmú szer bevitelét csökkentsük. Továbbá nincs más gyógyszerekkel vagy növényi készítményekkel kapcsolatos káros kölcsönhatása sem.
Mindemellett a természetüknél fogva allergiára hajlamos személyek óvatosan használják, mert a fa minden része viszkető kiütésekkel járó allergiát okozhat.

Forrás:

  • Earl Mendell:Gyógyfüvek Bibliája
  • Bálint János- Népi hagyományok gyűjtése nyomán
2014-02-27|