Eukaliptusz (Eucalyptus globulus)

Főoldal/Gyógynövények/Eukaliptusz (Eucalyptus globulus)

Eukaliptusz (Eucalyptus globulus)

Az Eukaliptusz ausztrál növény sarló alakú levelei a koalamackók egyedüli tápláléka. Magas, gyorsan növő fa, kérge csíkokban leválik. Tasmaniában őshonos díszfa. Gyökere nagy mennyiségű vizet tartalmaz, az őslakók szomjúság oldónak rágták a kietlen vidékeken, leveleiből pedig lázcsillapító teát készítettek. Európában 1840-ben kapott figyelmet, amikor egy Sydney-be kikötött francia teherszállító hajó legénysége között kitört magas lázzal járó betegséget eukaliptuszteával kúrálták. A XIX. században Amerikában orvosi eszközöket, valamint sebeket fertőtlenítettek vele, Angliában azonban húgyúti katéterek fertőtlenítésére használták. Ajánlották mindemellett tüdőtágulás, asztma, szamárköhögés kezelésére és hörghurutinhalálásra.

Eukaliptusz felhasználása

Az Eukaliptusz friss leveleiből és hajtásvégeiből illóolajat nyernek ki. Hatóanyagai: cineol (eukaliptol) tartalmú illóolaj, cseranyagok, flavonoidok, stb. Levelei eukaliptolt (Egy a kámfor csoportba tartozó vegyület, amely nyákoldó, fájdalomcsillapító, és antiszeptikus hatású.) tartalmaznak, amely kellemes aromáját, illatát és gyógyhatását adja. Elsősorban illóolaját, illetve a belőle nyert cineolt használják. Belsőleg fogyasztott illóolaja részben a tüdőben választódik ki, és ott nyálkaoldó, enyhén köptető, görcsoldó és antibakteriális hatást fejthet ki. Felhasználják köhögés elleni cukorkák ízesítésénél is, mert feloldhatja a köpetet a tüdőben. A növénynek jellegzetes frissítő hatású illata van, ezért szívesen használják pl. szájvizek készítésénél. Alkalmazzák még inhalációban meghűléses megbetegedések és asztma kezelésére, illetve orrkenőcsök, bedörzsölő szerek, fürdősók és olajok formájában, mert vérkeringést fokozó hatásuk lehet, ami segíthet a reumás panaszok enyhítésében. Az olaj csökkentheti a fejfájást és a migrént. Fertőtlenítheti a tályogokat és a sebeket, valamint a test lehűtésével csökkentheti a lázat.

Eukaliptusz ajánlott:

Napjainkban a herbalisták ajánlják megfázásos vagy influenzás orrvértolulás enyhítésére vagy segíthet helyi fertőtlenítő, toroköblítőként, torokgyulladásnál, valamint asztma, és légzőszervi megbetegedéseknél.A megfázások és influenzák gyakori szövődménye a hörghurut, amelyet segíthet megakadályozni baktériumölő képességével. Elpusztíthatja az influenzavírust is, amelyet Oroszországban végzett állatkísérletekkel igazoltak.
Enyhítheti még a rovarcsípés okozta fájdalmakat, illata elriasztja a rovarokat, elpusztítja az élősdiket a bőrön, dezodorál. Nyomtalanul eltünteti a ruhából a kátrányfoltot és a golyóstoll tintafoltjait.

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Belső használatra az eukaliptuszolaj nagyon mérgező!

Az egészséges felnőttek és a nem állapotos, nem szoptató nők számára az eukaliptusz külső használata viszonylag biztonságos, azonban érzékeny embereknél külsőleg kiütéseket okozhat, pedig maga az olaj nem irritáló hatású. Az eukaliptuszolaj izgatja az érzékeny bőrt!

Forrás:

  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövény határozó
  • Roberta Wilson: Aromaterápia haladóknak
  • Frank Zsófia, Kürti Gábor: Gyógyítás illóolajokkal
2014-02-27|