Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

Főoldal/Gyógynövények/Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

1-2 m magas, évelő növény, a világ számos országában termesztik. Melegkedvelő, elsősorban a talajra igényes. Az egész növénynek erős, sajátságos, csaknem kábító illata van. Ez a növény a legellentmondásosabb gyógynövény, védelmezői szerint több ezer éve használják már megfázások, köhögés, bőrkiütések, ízületi gyulladások, fekélyek, májgyulladás, májzsugorodás, fertőzések ellen. Bírálói szerint azonban „az életet fenyegető” mellékhatásai lehetnek, emiatt veszélyes használni. Tény, hogy a nagy mennyiségű édesgyökér -t tartalmazó cukorkák ártalmasak lehetnek, de egészséges felnőttek számára, megfelelően, módjával használva hasznossága ellensúlyozza ezt.

Édesgyökér Kínában

Kínában már 5000 éve az egyik legnépszerűbb gyógynövény, használják édes íze miatt, más gyógynövényekhez íz javítás végett, valamint torokfájás csökkentésére, köhögés, malária, ételmérgezés, légzőszervi problémák, máj és méhpanaszok esetén. Hippokratész is használta légzőszervi panaszokra, és tőle kapta az édesgyökér nevet. Ugyancsak megfázásokra, mellkas-gyomor és bélpanaszokra, és torokfájásra használták az ókori görög orvosok is. Az amerikai indiánok teát készítettek belőle hashajtónak, fülfájásra, köhögésre és egyéb keserű teák ízesítésére, mivel 50-szer édesebb, mint a cukor. Mindemellett a német bingeni Hildegard javasolta használatát gyomor-és szívproblémákra is. Európában sok köhögés elleni készítményben jelenleg is megtalálható. Nicholas Culpeper pedig a füveskönyvében a „rekedtség elleni kitűnő szernek” nevezi.
Egy holland gyógyszerész 1946-ban megfigyelte, hogy a gyomor és bélfekélyben szenvedő betegek körében az édesgyökér tartalmú cukorkák és köhögés elleni szerek nagyon népszerűek, mert hosszabb ideig tartó enyhülést eredményeztek, mint más gyógyszerek. Ezután beszámoltak arról, hogy az édesgyökér GHS nevű kivonata gyógyíthatja a fekélyt, ellenben a mellékhatása, hogy vízvisszatartást okoz, ezáltal pedig duzzanatot a bokánál. Később a kutatók rájöttek, hogy a GHS egy mellékvesehormonként hat, és nagy mennyiségben komoly betegséget okozhat, de ha 97%-át eltávolították akkor ez a hatás megszűnt, azonban fekélygyógyító hatása megmaradt. Az édesgyökér kivonatot a nyombél és gyomorfekély kezeléséhez kis mennyiségben kell alkalmazni.

Az újabb kori vizsgálatok kiderítették, hogy az édesgyökér fő hatóanyaga, a glicirrhizin, egy a szaponinok csoportjába tartozó vegyület, amely gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó, emésztést serkentő hatású lehet. Gyulladáscsökkentő hatása következtében régóta használják reumás bántalmak elleni orvosságként. Mérsékelheti a gyomorfekély okozta fájdalmat. Enyhítheti a húgyúti bántalmakat. Jó nyálkaoldó és köptető hatása következtében csökkentheti a meghűlés okozta légúti pangást. Megszüntetheti a torokfájást és a rekedtséget. Gyógyszerekben és teakeverékekben jó ízjavítóként használják. Gyomorfekély gyógyítására is alkalmazhatják, hámosító, gyulladáscsökkentő szer lehet. Fájdalomcsillapító, köptető és hashajtó teakeverékekben használják fel. Az édesgyökér felhasználásával állítják elő az úgynevezett medvecukrot. Az édeskés levelek főzetét használhatják még hashajtó helyett, de vesekő ellen is hatásos lehet. Külsőleg a gyökér porát a csúztól megdagadt ábrázatra hintik, mert lohasztóan hathat.

Serkentheti az interferon termelést, valamint por alakban a megtisztított sebekre szórva segíthet meggyógyítani a herpeszt. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy felveheti a harcot a betegségeket okozó baktériumokkal (Saphylococcus és Streptococcus), valamint a hüvelyi fertőzést okozó gombával (Candida albicans) is.

Édesgyökér mellékhatásai

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

A gyökér használatának potenciális veszélyére több publikáció is felhívta a figyelmet, de egészséges felnőttek, a nem terhes és a nem szoptató nők számára, akiknek nincs cukorbetegségük, glaukómájuk, magas vérnyomásuk, vagy nem volt szívbetegségük vagy szívrohamuk, illetve akik gyűszűvirágból előállított szereket nem szednek, az édesgyökér szokásosan ajánlott mennyisége rövid időszakokra, kellő elővigyázatosság mellett viszonylag biztonságosnak tekinthető. Ne szedjen édesgyökér készítményt, ha magas a vérnyomása. Nagy adagokban, illetve hosszú időn át szedett édesgyökér készítmény a szervezet túlzott káliumvesztését eredményezheti, ami veszélyes.

Forrás:

  • Dr. Zelenyák János: A gyógynövények hatása és használata
  • Bernáth Jenő: Gyógy és aromanövények
  • Earl Mendell: Gyógynövények bibliája
  • Dr. Dr. med. Fritz Geiger: Gyógyteák (Bízz a természet gyógyító erejében!)
2014-02-27|Címkék: , |