Kollégánknak tavaly is, de idén is megszámlálhatatlanul sok cukkini terem a kertjében, és ennek mi nagyon örülünk. Imádjuk a cukkinit nyersen, főzve, kaporral, parmezánnal, csirkével, rizzsel, bulgurral… szóval mindennel és bármivel.

Cukkini – egy kedvelt nyári tökfélénk

A cukkinit eredetileg Dél-Amerikában termesztették, elsősorban jótékony magja miatt. Akkoriban még nem ezt a ma a piacokon is megtalálható zöldséget ismerték. Az a cukkini még keserű volt, és nem volt túl lédús és húsos.

A mai cukkini az egyik legjobb barátja a fogyókúrázóknak, hiszen alacsony szénhidráttartalma és alacsony glikémiás indexe miatt jól beilleszthető a diétás étrendekbe.

  1. Egy közepes cukkini elfogyasztása fedezi a napi C-vitamin szükséglet 50%-át. A C-vitaminban gazdag ételek segítik csökkenteni a vérnyomást, védelmet nyújtanak az érelmeszesedés és az érfalak gyulladása ellen. Ahogy a többi tökféle magja, úgy a cukkini magja is kiváló az immunrendszer erősítésére, antimikrobális tulajdonságúak, így kedvezően hatnak az ideg-, az immun- és a keringési rendszer működésére is. Érdemes a cukkini magjait benne hagyni a zöldségben elkészítés közben, hiszen talán ez az egyetlen olyan tökféle, melyet maggal együtt fogyasztunk, így leggyorsabban és legtermészetesebb formában kerülnek szervezetünkbe a bennük található értékes anyagok.
  2. Gyulladáscsökkentő tulajdonsága révén segíti a szív egészséges működését:

A cukkini és a többi tökféle is nagyrészt vízből és úgynevezett poliszacharidokból áll. A nyári tökfélék, mint a cukkini is nagy mennyiségben tartalmaznak pektint – ez is egy poliszacharid – mely segít javítani a szív- és érrendszer állapotát, természetes módon csökkenti a koleszterinszintet. A pektin az almában és körtében is megtalálható és köztudott, hogy csökkenti az artériás betegségeket okozó gyulladásokat, így védelmet nyújt a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kialakulása ellen.
Mivel az elhízás a szívbetegségek kockázati tényezői közé tartozik, a cukkini ilyen módon is segítheti a szívünk egészségét, hiszen hozzájárul az eredményes fogyókúrához. Tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony cukortartalmú és alacsony szénhidráttartalmú étrend hatékony a testsúlycsökkenés elérésében, és pozitív hatással van az inzulin és más hormonok kiegyensúlyozott termelődésére.

  1. Kiváló káliumforrás:

A cukkini gazdag az egyik legszívbarátabb ásványi anyagban a káliumban. Egy csészényi főtt cukkini a napi káliumbevitel 15%-át fedezi – ez több mint a napi multivitamin tabletták káliumtartalma. A kálium is egy természetes vérnyomáscsökkentő anyag, így többek között hozzájárul a stroke kockázatának csökkentéséhez is.

  1. Javítja az emésztést:

A cukkini, ahogy a többi nyári tökféle is jó szívvel ajánlható emésztési panaszok esetén. Kiváló hidratáló tulajdonságúak, és magas elektrolit és tápanyagtartalmú zöldség és gyümölcsfélék. Kutatások szerint a cukkini hozzájárul a tápcsatorna gyulladásainak csökkentéséhez, így képes csökkenteni az IBS és a fekélyek okozta tüneteket. Magas víz és rosttartalmának köszönhetően hatékony segítség lehet székrekedés esetén. Érdemes néhány szelettel a kedvenc zöld turmixunkhoz is adni belőle.

  1. Alacsony kalória és szénhidráttartalom:

A tökfélék egyik legjobb tulajdonsága, hogy nagyon magas a víztartalmuk és alacsony a kalóriatartalmuk. Próbáljuk ki, hogy például kedvenc tésztaszószunkat vékonyan felcsíkozott nyers cukkinire tesszük. Igazán frissítő és kalóriaszegény ételt fogunk kapni.

  1. Javítja a szem egészségét:

A nyári tökfélékben, de még a sütőtökben is olyan értékes fitonutriensek vannak, mint a C-vitamin, mangán, béta-karotin, a lutein és a zeaxantin, melyek hatásosan védik szemünk egészségét. Ezek az anyagok csökkentik a makula degeneráció, a szürke- és a zöld hályog kialakulásának kockázatát.

  1. Kiváló forrása az energiát adó B-vitaminoknak:

Magas B-vitamin tartalmának köszönhetően segíti az egészséges anyagcserét. A megfelelő B-vitamin bevitel fontos a kognitív egészség fenntartásához, a vidám hangulathoz és a kimerültség megelőzéséhez.

Folsav tartalma miatt, elengedhetetlen tápláléka a várandós nőknek, hiszen a folsav segít megelőzni a születési rendellenességeket és fejlődési problémákat.

  1. Cukorbetegség kockázatának csökkentése:

A fogyás és a fizikai aktivitás növelése mellett a 2. típusú cukorbetegség megelőzéséhez nagyban hozzájárul a megfelelő étrend is. Mivel a cukkini alacsony szénhidrát és cukortartalmú zöldség, így kiválóan beilleszthető a diétás étrendekbe.

  1. Kiegyensúlyozza a pajzsmirigy és a mellékvesék működését:

Egy 2008-as indiai kutatás bebizonyította, hogy a tökfélék, így a cukkini héjából is készülő kivonatokban magas arányban találhatók polifenolok és aszkorbinsav, melyek jótékony hatásúnak bizonyultak a pajzsmirigy és a mellékvesék munkájára, valamint az inzulintermelés szabályozására.

+1 cukkini recept

Ha uborkát savanyítunk, akkor a cukkinit miért is ne?

Íme egy jó recept:

Savanyú cukkini a hűtőből

Hozzávalók:zuch

½ csésze szobahőmérsékletű víz

2,5 evőkanál só

1 közepes cukkini vékonyra szeletelve

1 kis vöröshagyma vékonyra szeletelve

3 jégkocka

2 csésze almaecet

1 csésze cukor

1,5 tk. őrölt mustár

1,5 tk egész mustármag 

¾ tk. kurkuma

½ tk. chili pehely – ha szeretjük a csípősebb ízeket

 

Elkészítés:

Egy kis tálban keverjük össze a vizet és a sót amíg a só feloldódik.

Egy zárható tasakba tegyük a cukkinit, hagymát. Adjuk hozzá a sós vizet, a jégkockákat és további vizet, hogy az egészet ellepje. Zárjuk le a tasakot, és jól rázzuk össze, majd tegyük egy órára hűtőbe.

Közben az ecetet, cukrot, mustármagokat, kurkumát és chilipelyhet egy kis serpenyőben főzzük össze, időnként megkeverve addig amíg a cukor teljesen feloldódik. Vegyük le a tűzről és tegyük félre.

A cukkinis keveréket szűrjük le, alaposan nyomkodjuk ki. Adagoljuk a cukkiniket kisebb üvegekbe, majd öntsük fel a fűszeres páclével, úgy hogy jól ellepje. Fedjük le az üvegeket és fogyasztás előtt legalább 1 napig tartsuk hűtőben. Az elkészült savanyúság kb. 2 hónapig eláll a hűtőben.

Jó étvágyat!