Csikófark (Ephedra vulgaris)

Főoldal/Gyógynövények/Csikófark (Ephedra vulgaris)

Csikófark (Ephedra vulgaris)

A nyitvatermők közé tartozó csikófark egy alacsony cserje. Hengeres, vesszős szára és átellenesen álló pikkelyszerű levelei vannak. A kínai orvosok már 3000 évvel ezelőtt használták az asztma és a szénanátha kezelésére, a világ legrégebbi „orvosságának” tekintik, amely erősen csökkentheti a légúti pangást. Reumás panaszok esetén és köhögéscsillapításra is használják.

Napjainkban szokták ajánlani megfázásos, influenzás, orr és mellvértolulások kezelésére. Az Egyesült Államok nyugati részén mormon teaként ismerik, ugyanis a Utah állam béli helyi indiánok 1847-ben megismertették a mormonokkal az eredeti amerikai csikófarkot, amellyel a kávét és a teát helyettesítették.

Csikófark hatóanyaga

Két fontos hatóanyaga az efedrin és a pszeudoefedrin, ezek számos meghűlés és asztma elleni gyógyszerkészítmény fő hatóanyagai. A csikófark az efedrin természetes forrása. Az efedrin hasonló hatásmódú szer mint az adrenalin, de vérnyomásemelő hatása gyengébb, később kezdődik, és lassúbb lebomlása miatt jobban el is húzódik. A bélből és a gyomorból is felszívódik, a májban lebomlik, de főleg a vese választja ki. Az efedrint az 1920-as évek végétől a 40-es évekig hörgőtágítóként, valamint megfázás, asztma és szénaláz elleni szerekhez használták. Ez a szer mindemellett serkentheti a szívműködést, növelheti a vérnyomást, tágíthatja a légutakat és fokozhatja a vizelet kiválasztást, az izzadást, és az anyagcserét, valamint csökkentheti a gyomorsav és a nyál kiválasztást. Mérsékelheti az orrdugulást, a könnyezést és a meghűlés, illetve allergia egyéb tüneteit. Csökkentheti a fejfájást. Végeztek egy tanulmányt, amely szerint az efedrinnel etetett állatoknál súlycsökkenést tapasztaltak, ugyanis a szer növelheti az anyagcserét, miáltal arra ösztökéli a testet, hogy gyorsabban égesse el a kalóriákat. Egy másik tanulmány szerint csökkentheti a cigaretta utáni vágyat, ezzel segíthet leszokni a dohányzásról.

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Állapotos nők nem használhatják, mert kutatások szerint laboratóriumi állatoknál méhösszehúzódást okozott.

Az efedrin használata ugyan általában hatásos és elfogadhatóan biztonságos, de ismeretes, hogy potenciálisan veszélyes mellékhatásokat is okozhat, mint pl. megnövekedhet a vérnyomás és gyorsulhat a szívverés. A kávéval egy időben történő használata nem ajánlott, mert álmatlanságot, idegességet, ingerlékenységet és kapkodást okozhat.

Az efedrin szárítja a szájat, gyakran álmatlanságot is okoz.

Csikófark mellékhatásai

A csikófark növényt nem használhatják, akiknekszívpanaszai, cukorbetegsége, glaukómája (zöld hályog) vagy pajzsmirigytúltengése van!

A versenyszerűen sportolóknak különösen elővigyázatosnak kell lenniük a csikófarkkal. Például az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságánál a növény a tiltott anyagok között szerepel. Nem kívánt mellékhatása, hogy emeli a vérnyomást, ezért csak szakember ellenőrzése mellett alkalmazható.

Forrás:

  • Lesley Bremness: Fűszer és gyógynövények
  • Earl Mendell: Gyógyfüvek bibliája
2014-02-27|