Cayenne-bors, Chili (Capsicum frutescens)

Főoldal/Gyógynövények, Pirospaprikamag-olaj/Cayenne-bors, Chili (Capsicum frutescens)

Cayenne-bors, Chili (Capsicum frutescens)

A burgonyafélék családjába tartozik. Egynyári növény, 20-100 cm magasra nő. Az érett termést nyár közepén szedik. Gyógyításra az érett, szárított Cayenne-bors termést és az ebből előállított készítményeket használják. A világ népi gyógyászatában súlyos betegségek egyszerű gyógyítójaként csodálatos eredményeket tartanak számon. Mindemellett a fűszerek királyának is nevezik.

Egy orvos mesélte: “35 éves pályafutásom során emberekkel foglalkoztam és tanítottam. Ha otthon hívtak, hogy sürgősen mennem kell, soha nem veszítettem el szívrohamos beteget. Ennek az volt az oka, hogy ha odaértem és még lélegzett a beteg, megitattam vele (beleöntöttem) egy pohár Cayenne teát (egy evőkanál Cayenne egy csésze meleg vízben). 5 perccel később már magánál volt a beteg.”Életmentő lehet szívprobléma esetén, jó hatása lehet a szívre és a vérkeringésre.

Cayenne bors előnye:

A kínai és az Ájurvéda orvoslás ajánlja a megfelelő emésztéshez, stimulálhatja a nyál és gyomor kiválasztást. Segíthet a terhességi hányinger leküzdésében, megakadályozhatja a gyomorfájást, a görcsöt és a gázosodást.Segítheti a véráramlást, ezáltal biztosíthatja, hogy a vitaminok megfelelő mennyiségben eljussanak szervezetünkben minden területhez, ugyanis, ha a testünk bármely része beteg, az azt jelenti, hogy arra a részre kevesebb vér áramlik. Jó hatással lehet a vérnyomás szabályozására. Bőrirritáló hatása miatt felületi alkalmazáskor segíthet megakadályozni, hogy az idegek továbbítsák az ízületi fájdalomérzetet.
Vízzel vegyítve és azzal gargarizálva meggyógyíthatja a torokgyulladást. Teája pedig jól jöhet megfázás és influenza ellen. Capsaicin tartalma izzadást okozhat, és segíthet az orr nyálkahártya és a tüdő sinusának tisztulásában. Segíthet a vér koleszterin szintjének csökkentésében. Szaglásától elmúlhat a fejfájás.

Béta-karotin tartalma miatt segíthet az asztmás tünetek csökkentésében a Cayenne-bors.

Antioxidánsa, az A-vitamin vagy béta-karotin, biztosíthatja a fertőzések elleni immunitást, azáltal, hogy védelmet adhat a támadó pathogének ellen. Segíthet küzdeni az atherosclerosis ellen, úgy hogy kijavíthatja és védelmet adhat a szabadgyökök által okozott sérülésekre.

Kísérletek során 80%-kal csökkentette a prosztata káros sejtburjánzásainak kialakulását. Szerepet játszhat a túlzott étvágy elnyomásában, és ételekhez adva segítheti a súlycsökkenést. Hatásos lehet a cukorbetegség okozta komplikációk kezelésében, valamint fekély megakadályozó is lehet. Pikkelysömör, herpes zoster, neuralgia és fogfájás esetén átmenetileg csökkentheti a fájdalmat. Segítheti más fűszerek hatékonyságát.

Chili paprika (Capsicum frutescens)

A Cayenne-bors valójában nem borsféle, hanem egy nagyon csípős, hegyes, piros, a trópusokon Közép- és Dél-Amerikában termő paprikafajta, más néven chili paprika. A mexikói ételek elengedhetetlen fűszernövénye, mártásokhoz, salátákhoz, sertés-, marha- és birka sültekhez, valamint grillezett húsokhoz is használják.

Ez a növény az egészségünkre is kedvező hatással lehet!

Külsőleg reumás panaszok, fagyások, lumbágó esetén alkalmazzák, valamint torokgyulladásban gargarizáló oldatként. Belsőleg gyomor-bél panaszokra, tengeribetegségre, potencianövelőként és megelőző szerként érelmeszesedés ellen. Ha zokniba szójuk felmelegíti a hideg lábakat.

Rendszeres fogyasztása megóvhatja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol valamint az egyes fájdalomcsillapítók hatóanyagaként használt acetil-szalicilsav káros hatásaitól, és serkentheti az emésztést. A maják szerint a csípős paprika megszüntetheti a hasmenést és a görcsöket. Gyulladás gátló hatása lehet, stimulálhatja a tüdőben és az orrüregben található váladéktermelő sejteket, ezáltal segítheti a váladék eltávolítását. Enyhítheti a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást, és hatásos lehet megfázás és hidegrázás esetén.

Kapszaicin tartalma van, amely védheti a DNS-t a karcinogén (rákkeltő) vegyület káros hatásaitól, csillapíthatja a lázat, valamint serkentheti a vérkeringést. Néhány orvos véleménye szerint védhet a gyomor, illetve patkóbélfekélytől.

Az aztékok átpasszírozták és az így kapott péppel beborogatták meghúzódott izmaikat, törött csontjaikat. Napjainkban léteznek kapszaicin tartalmú kenőcsök, illetve tapaszok, amelyek hatással lehetnek pl. a fájó hátra, vagy csillapíthatják a reumás ízületi gyulladást.

Kapszaicines orrspray használatára sokan tapasztalták már, hogy fejfájásuk, migrénjük elmúlt. Érdekességképpen megemlíthetjük, hogy a chili-bors szétrágása hatására fellépő forró, csípő érzés endorfinokat szabadít fel az agyban, amelyek fájdalomcsillapító hatással lehetnek, vagy enyhe eufóriát, jóleső bódulatot okozhatnak. Emellett még serkentő, tonizáló hatással lehet a szervezetre, magas a vas tartalma, a kalcium, foszfor és komplex B-vitamin, valamint több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs.

Cayenne-bors – Érdekesség:

A Scowille-egység a paprika csípősségének mértékegysége, amivel mérik, hogy mennyi kapszaicint tartalmaz egy paprika.

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk Cayenne-bors esetén!

A chiliből előállított készítményeket ne használjuk sérült bőrön! Kerüljük az érintkezést nyálkahártyával, főleg szemnél. Belsőleg elővigyázatosságból ne alkalmazzuk terhesség és szoptatás alatt. Óvatos alkalmazás esetén ritkán fordulnak elő allergiás bőrreakciók.

Forrás:

  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika
  • Bálint János- Népi hagyományok gyűjtése nyomán

 

2014-02-27|