Boróka (Juniperus communis)

Főoldal/Gyógynövények/Boróka (Juniperus communis)

Boróka (Juniperus communis)

Oszlop alakú cserje vagy alacsony fa, tűlevelei hármasával, örvökben, a szártól elállóan helyezkednek el. Kékesfekete bogyótermései 4-9 mm hosszúak. Díszfa.
A növényhez sok népi hiedelem is társul, többek között a középkorban az európaiak azt hitték, hogy ha a borókát a házuk bejárata mellé ültetik, akkor távol tartja a boszorkányokat. Később, még a második világháború idején is a füstjében hittek, hogy védelmet nyújt a pestis és lepra ellen, valamint a francia betegápolók a kórtermekben égették, hogy kifüstöljék a járványokat.Használták azonban vizelethajtóként is a XVII. században. Egy angol herbalista, Nicholas Culpeper ajánlotta tuberkulózisra, légszomjra, köhögésre, menstruáció gyorsítására, szüléshez, valamint azt állította, hogy gyógyítja a pangásos szívelégtelenséget is. Szülés segítő hatását az indiánok is felfedezték, 1540-ben egy spanyol felfedező találkozott olyan zuni indián asszonyokkal, akik szülés után borókával gyógyították méhüket, de használták még ízületi gyulladások és fertőzések kezelésére is.
A boróka bogyó és illóolaja vizelethajtó lehet. Használható lehet telítettséggel, böfögéssel és gyomorégéssel járó emésztési problémáknál. Az illóolaj bőrizgató hatása miatt gyakran megtalálható reuma elleni bedörzsölő kenőcsökben és fürdőadalékokban.

Boróka hatásai

Bogyója a gin egyik fő alkotóeleme. Ezt az 1500-as években egy holland patikus készítette először vizelethajtóként. A boróka bogyó azonban ezen kívül alkalmas lehet a menstruáció előtti tünetek, pangásos szívelégtelenség, magas vérnyomás kezelésére és növelheti a vizelet kiválasztást. Napjainkban ajánlják külsőleg fertőtlenítőnek, belsőleg pedig köszvényre, ízületi gyulladásra, bélgörcsökre, hólyagfertőzésre. Vannak herbalisták akik állítják, hogy „az összes betegséget okozó gombát elpusztítja”, valamint ajánlják önkéntelen vizeletcsurgásban szenvedőknek, mivel a vizeletnek ibolyaillatot ad. Vizelethajtóként való használatához aromás illóolaja járul hozzá, mert egy vizelethajtó vegyületet tartalmaz, ezáltal növelheti a vese folyadékszűrő sebességét.Azonban csak orvosi felügyelet mellett használható, mert a vizelethajtók kiürítik a szervezetből a fontos ásványi sókat, ezért ezzel egy időben fontos a magas káliumtartalmú ételek fogyasztása, pl. friss zöldségek, banán.Segítséget jelenthet azon nőknek, akik nehezen viselik a menstruáció előtti tüneteket, a havi vérzés megindulása előtti napokban kipróbálhatják. Hasznos lehet még ízületi gyulladások kezelésére is, gyulladáscsökkentő hatása miatt. Németországban az orvosok a boróka készítményeket ízületi gyulladásra és köszvényre írják fel.

Boróka felhasználása:

Szájon át, kivonatként: Naponta 10-20 cseppet keverjen el folyadékban és igya meg.

Teaként: Naponta legfeljebb 3-szor igyék egy csészével.

Külsőleg, mint spirit, bedörzsölésre reuma, lumbágó, és isiász esetén.

Aromalámpában párologtatva hatásos közérzetjavító, légzéskönnyítő és levegőtisztító, fertőtlenítő szer lehet. Jó lehet még zsíros hajra, pattanásos bőrre és bőrfertőzéseknél, kúraszerűen alkalmazva a narancsbőr és a visszértágulat tüneteit is csökkentheti.

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk a boróka fogyasztás során!

Akinek vesekárosodása vagy vesefertőzése volt ne használja a növényt, mert nagy mennyiségben irritálhatja azt és vesekárosodást is okozhat. Hosszú idejű alkalmazása még kis dózisban is problémát okozhat. 6 hétnél hosszabb ideig soha ne használja! Nem terhes és szoptatós nőknek, akik nem szenvednek vesebetegségben, nem szednek vizelethajtókat, egészséges felnőttek, az ajánlott mennyiségben, kellő elővigyázatosság mellett, rövid ideig alkalmazva viszonylag biztonságosnak tekinthető. Tekintve, hogy számos idősebb ember szenved vesebántalmakban, a 65 év felettiek mielőtt a növényt használnák, vizsgáltassák meg orvosukkal a veseműködésüket. Még külsőleg sem alkalmazható terhesség idején és epilepsziásoknál!

Forrás:

  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövény határozó
  • Earl Mendell: Gyógyfüvek bibliája
  • Dr. Dr. med. Fritz Geiger: Gyógyteák (Bízz a természet gyógyító erejében!)
  • Frank Zsófia, Kürti Gábor: Gyógyítás illóolajokkal
2014-02-27|