Borbolya (Berberis vulgaris)

Főoldal/Gyógynövények/Borbolya (Berberis vulgaris)

Borbolya (Berberis vulgaris)

Tövises hajtású, tojásdad levelű, lombhullató cserje. Sárga fürtjei tavasszal nyílnak. Skarlátvörös, mintegy 1 cm hosszú ehető bogyói ősszel érnek. A bogyók nyersen erősítik, tisztítják a fogakat, de lekvárt, savanyúságot is készítenek belőlük. Egyiptomban egykor lázcsillapítóként is használták. A szár és a gyökér kérge gyulladáscsökkentő, antiszeptikus hatású lehet, segíthet bélhurut és epebántalmak esetén. A kéreg drogja értágító lehet. Az érett termések jó C-vitaminforrások. A csipkebogyóhoz hasonlóan lekvárt és italokat készítenek belőlük.

A borbolya egyik alkotórésze a berberin, amely egy tanulmány szerint nagyon hatásosnak bizonyul a baktériumokkal szemben. Közeli rokona az Oregon szőlő és maga a borbolya is csökkentheti a vérnyomást, néhány daganatot is visszaszoríthatnak, és serkenthetik az immunrendszert.

Borbolya szerepe a gyógyításban

Több mint 2500 éven keresztül játszott szerepet a gyógyításban, használták az ősi egyiptomiak a pestis megelőzésére, és India ajurvédikus orvosai is ajánlották a vérhas ellen, amit a modern tudomány is megerősített. A középkori Európában kapcsolatba hozták a máj és epehólyag betegségeinek gyógyításával. Manapság főzetét csak torokfájás ellen gargarizálásra és belsőleg hasmenéses székrekedés ellen ajánlják.

A terméseiben C-vitamin, gyümölcssavak, karotinoidok, antociánok, cukrok és pektinek találhatóak. A gyökerekben és a kéregben pedig izokinolin-alkaloidok mint a berberin, berbamin, osiakantin, palmatin.

A berberin-nek fertőzés gátló tulajdonsága lehet, amelyet világszerte kísérletekkel igazoltak. Elpusztíthatja a sebfertőző baktériumokat (staphylococcus, streptococcus), a hasmenést (szalmonella, shigella), a vérhast (Endamoeba histolytica), a kolerát, a húgyúti (escherichia coli), valamint a hüvelyi fertőzést (Candida albicans) okozó mikroorganizmusokat. Mindezek ellen az immunrendszer serkentésével küzd, aktiválhatja a makrofágokat és a fehérvérsejteket, amelyek felfalják a kórokozó mikroorganizmusokat. Németországban a szembetegségek gyógyításához még napjainkban is használják. Kötőhártya gyulladás és más betegségek kezelésében hatásos lehet a főzetével történő borogatás. Az orosz orvosok magas vérnyomás kezelésére használják, ugyanis vérnyomás csökkentő vegyületeket tartalmaz, amelyek az erek kiszélesítésével érek el hatásukat.

Szemészeti kórfolyamatoknál, környezeti túlérzékenységre, szemhéjgyulladásban, kötőhártya-gyulladásban a berberint, illetve a sóit szemcseppek formájában alkalmazzák. Kontaktlencsét használóknál azonban ezek a készítmények ellenjavalltak.

Tanulmányok szerint segítheti néhány tumor visszahúzódását, valamint gyulladás gátló hatása lehet, ezáltal hasznos lehet az ízületi gyulladások kezelésénél.

Borbolya mellékhatása

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Szívbajban és légzőszervi betegségben szenvedők ne használják csak orvos jóváhagyása mellett. Nagy mennyiségben a borbolya hányingert, hányást, görcsöket, veszélyes vérnyomáscsökkenést, valamint a pulzus és a légzés lassulását idézheti elő.

Áldott állapotban lévő nők ne használják, mert a berberin serkentően hat a méhizmokra, azonban az egészséges felnőttek is óvatosan használják, mert a hatásai igen erőteljesek. Csak az orvossal megbeszélve használjunk belőle gyógyszermennyiségnyit!

Forrás:

  • Lesley Bremners: Fűszer és gyógynövények
  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
2014-02-25|