Borágó (Borago officinalis L.)

Főoldal/Gyógynövények/Borágó (Borago officinalis L.)

Borágó (Borago officinalis L.)

Bokros tövű, egynyári növény, 15-60cm hosszúra nő. Tojásdad levele és szára serteszőrös, megdörzsölve uborka illatú. A virág égszínkék, ritkán fehér. A Földközi-tenger partvidékéről származik. Magyar nevei: borvirág, borágó (uborkafű).

Borágó hatóanyagai:

Zsíros olaja (Oleum boraginis), leveles hajtása (Boraginis herba), valamint viszonylag új nyersanyagként termése (Boraginis furctus) is értékes gyógyszeripari drog. Hazánkban csak az 1970-es évek végétől terjedt el. A középkorban borágó teát adtak a lovagi tornák vetélkedőinek, mint morális stimuláló szert.

Virágával salátákat, süteményeket díszítenek, vagy mély hűtve jégkockába teszik. A levél és a virág főzetét stressz, depresszió, kortizon és más szteroidokkal való kezelés után adják. Hatásos lehet láz, száraz köhögés és nem nedvedző bőrkiütés esetén is. Fokozhatja a tejelválasztást.

Hatóanyagai a nyálkaanyagok, cseranyagok, flavonoidok, nyomokban illóolaj, toxikus pirrolizidin-alkaloidok. A magokban lévő zsíros olajban 25% gamma-linolénsav, amely szerepe a szervezet működésében rendkívül sokrétű.

Csökkentheti a vérnyomást, javíthatja a keringést,gyulladáscsökkentő hatású lehet, és hozzájárulhat az immunrendszer megfelelő működéséhez. Csökkentheti a vérrögök kialakulását a vérlemezkék összetapadásának akadályozásával. Csökkentheti az érelmeszesedés kockázatát is, azáltal, hogy pozitívan befolyásolhatja a koleszterinszintet. Jótékonyan hathat a pánikbetegség és a szorongás oldására, segítheti a kalcium sejtekbe jutását, kiürítheti a szervezetből a felesleges folyadékot, és javíthatja az idegrendszeri működést. Ezenkívül megakadályozhatja a gyulladások kialakulását. Állatkísérletben a telítetlen zsírsav alkalmazása növelte a vérben a gyulladás gátló anyagok arányát, amelyek a zsíranyagcseréből származnak. A hajtásából készült drogot a népi gyógyászatban hasmenés gátlóként, vizelethajtóként, valamint külsőleg toroköblítőnek és kelések borogatására is használják. A méhek kedvelt mézelő növénye.

Borágó olaj

Olajának a sejtmembrán képzésben lehet szerepe, megakadályozhatja a bőr kiszáradását, lassíthatja az öregedését, ezáltal jó hatással lehet a bőrre. Előnyös lehet a klimaxos tünetek enyhítésében, valamint a menstruációt megelőző időszakban. Allergiás tünetek kezelésében is kedvező lehet hatása. A borágóolajban nagyon magas koncentrációban vannak gamma-linolénsavak.
Napjainkban a borágó -készítmény kivonat és kapszulák alakjában kapható. Naponta legfeljebb 3 kapszulát szedjen. A kivonatból naponta 1 teáskanálnyit keverjen el gyümölcslében és igya meg.

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Ha véralvadásgátló gyógyszert szedünk, kérjük ki orvos véleményét a borágóolaj alkalmazásáról, mivel ez erősítheti a véralvadásgátló hatást. Akkor is kérjük ki az orvos tanácsát, ha epilepsziaellenes gyógyszert szedünk!
A borágóolajnak nincsenek ismert mellékhatásai.

Forrás:

  • Lesley Bremners: Fűszer és gyógynövények
  • Earl Mendell: Gyógynövények bibliája
  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika
  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó
2014-02-25|