Bíborkasvirág (Echinacea purpurea)

Bíborkasvirág (Echinacea purpurea)

Népies neve: kúpvirág, bíbor kúpvirág. Az Egyesült Államok középső és keleti területein honos. Évelő növény, amely 60-180 cm magasra nő meg. Levelei ép szélűek, átellenesek vagy szembenállóak. A gyökeréből számos mellékgyökér ered. Virágai pirosas színűek, de fehér virágú is lehet. Egész nyáron virágzik, gyökerét tavasszal és ősszel gyűjtik. Mindhárom faj fény és melegkedvelő.

Virágos hajtásait és gyökereit alkalmazzák a modern fitoterápiában, ahol a legnagyobb jelentősége a bíborkasvirágnak van, azonban különböző készítmények fő hatóanyagaiként egyre többször használják a halvány kas virágot (Echinacea pallida) és a keskenylevelű kas virágot is (Echinacea angustifolia). A növény tartalmaz egy természetes antibiotikumot, az echanikozidot, amely hatása hasonlít a penicillinre. A gyökér és hajtás jellegzetes alkotórészei a hosszú láncú szénhidrátok, ezenkívül tartalmaznak még illóolajat, a hajtásban pedig flavonoidok is találhatóak.

Bíborkasvirág  fontosabb hatóanyagai:

arabinogalaktán (szénhidrát), alkilamidok, cikóriasav-származékok, glikoproteinek, nagy molekulasúlyú poliszacharidok, flavonoidok, monoterpének, kávésav-származékok. A bíborkasvirág legfontosabb hatóanyaga az immun stimuláns hatású arabinogalaktán nevű szénhidrát, amely rákötődik a szervezetbe bekerülő idegen vírusokra, baktériumokra és odavonzza az azokat elpusztítani képes fehérvérsejteket. Emellett fokozza a fehérvérsejtek szaporodását is, növelve ezzel a szervezet ellenálló képességét.

A kasvirágfajok használatára az első bizonyítékok az 1600-as évekből származnak a sziú indián településekről. A különböző indián közösségek sokféle céllal alkalmazták, és igen jól ismerték, szinte mindent gyógyítottak vele pl. a gyökeréből készült pépes, meleg borogatást a sebesülésekre, mérges rovarok csípésére és a kígyómarásraalkalmazták. Kezeltek azonban vele fogfájást, kólikát, meghűléseket, ínygyulladásokat, szájfertőzéseket, bélbetegségeket, mandulagyulladást, vérmérgezést, veszettségeket. Használták még érzéstelenítőként, égések csillapítására, vérmérgezéssel járó betegségekre, valamint meghűlés okozta gyulladások csökkentésére.
A fertőzést okozó vírusok, baktériumok, gombák és paraziták sok fajtáját elpusztíthatja. Fokozhatja, a falósejtek működését, ezáltal növelheti az emberi szervezet védettségét. Csökkentheti a fertőzések időtartamát és súlyosságát. Az immunrendszer fokozásával megelőzheti a fertőzéseket. Alkalmazható a visszatérő, a szervezet ellenálló képességének csökkenésére visszavezethető légúti, fül-orr-gégészeti fertőzések esetén, járványok idején, valamint a friss növényből nyert présnedvet adhatják a grippe első tüneteinek jelentkezésekor vagy megelőzés céljából.

Az echinaceában lévő hatóanyagok a feldolgozás során könnyen tönkremehetnek. A fagyasztva szárítás a leghatásosabb módja annak, hogy megőrizzék a növény gyógyhatását.

Német kutatók szerint használható lehet megfázás, influenza, mandulagyulladás, hörghurut, tuberkulózis, agyhártyagyulladás, sérülések, tályogok, pikkelysömör, szamárköhögés és fülgyulladások kezelésében.Szokták alkalmazni kemoterápiával kombinálva, fertőzések megelőzésére, különösen olyan betegeknél, akiknek az immunrendszerét sugárkezelés vagy kemoterápia károsította. Klinikai kísérletek szerint a kas virág drogok hatásosak lehetnek az influenza elleni védekezésben, a tünetek súlyosságának és a fertőzések idejének csökkentésében. Nagy jelentőséggel bírhat még reumás eredetű betegségek kezelésében,meghűlések esetén, nőgyógyászati és húgyivarszervi fertőzéseknél, bőrgyógyászatban, mandula, valamint középfülgyulladásnál, hörghurut, allergiás panaszok és tünetek enyhítésében. Hasznos lehet még bőrsérülések és gyulladások esetleges gyógyítására, vágások, égések, pikkelysömör, ekcéma, nemi szervi herpesz és ajaksömör kezelésére. Csökkentheti és így normalizálhatja az immunválaszt olyan allergiás reakcióknál is, mint pl. az ekcéma. A legjelentősebb mai növény, amelysegíthet az influenza megelőzésében és a fertőzések tüneteinek kezelésében. A müncheni egyetemen végzett kutatások szerint a kasvirág kivonat 30 %-kal jobban növeli a fertőzések ellen küzdő T-sejtek (T-limfociták) termelődését, mint más immunrendszert serkentő gyógyszerek.

Németországban végeztek még kutatást visszatérő hüvelyi gombafertőzésben szenvedő nőkkel, akiknek egy részét csak krémmel, másik részét a krémmel és egy szájon át szedhető kasvirág készítménnyel kezeltek. Fél évvel később a csak krémmel kezelt nők 60%-ánál visszatért a fertőzés, míg a másik csoportnál ez a szám csak 16% volt. Echinacein vegyület tartalma megakadályozhatja a mikroorganizmusok szövetekbe való bejutását, fokozhatja a sejtek munkáját, és a törött csontokat gyorsabb forradásra ösztökélheti.Helyi használatra szánt készítményei segítséggel lehetnek a nehezen gyógyuló sebekre, pl. lábszárfekély, valamint gyulladásos bőrgyógyászati kezelésekre.

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a kas virág alkoholos-vizes oldata 5-ször erősebb a növényből készített teánál! Fogyasztásakor gyakran bizsergető érzést okozhat a nyelven, ez azonban nem veszélyes, az orvosi irodalom nem tartalmaz olyan adatot, amely a növény toxicitásáról szólna.

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy immunstimuláló, valamint baktérium- és vírusellenes hatásai lehetnek. Védhet a baktériumok, vírusok, gombák és egyéb kórokozó mikrobák ellen. A nem periférikus immunrendszert általánosan serkentheti. Az immunrendszer falósejtjeinek stimulálását emberi sejteken és állatkísérleteken is kimutatták.

Bíborkasvirág a népi gyógyászatban

A népi gyógyászatban belsőleg az immunrendszer erősítésére, külsőleg pedig sebgyógyításra, valamint fertőtlenítésre használják. Használják még égések, mérgezések, pl. kígyóharapás kezelésére.
A bíborkasvirág alkalmazásának módjai: tea, tinktúra, szirup, kenőcs, folyadék, tabletta, kapszula.

Tea: Bíborkasvirág hajtásából készült tea segítségével elősegíthetjük a szervezetünk ellenálló képességének növelését. 1,5 dl forró vízbe tegyünk 2 kávéskanál szárított bíborkasvirágot, majd lefedve hagyjuk hűlni (5-10 perc). Kicsit kesernyés íze miatt cukorral, mézzel ízesítve vagy ízesítés nélkül fogyasztható.

Tinktúra készítése: 1dl gabona pálinkába, vagy vodkába beáztatunk 1 evőkanál megmosott és feldarabolt gyökeret, lezárt üvegben 10 napig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Cseppentős üvegekbe tesszük (patikában beszerezhető). Külsőleg és belsőleg is alkalmazható! Az értékes immunerősítő évekig eláll. Amikor jelentkeznek az első náthás időszakok az első nap 3×30 Echinacea cseppet vegyünk be majd újabb 3 napon át 3×20 cseppet. Természetesen megelőzésre is használhatjuk a megfázásos időszakokban. A kereskedelemben több fajta tinktúra kapható, ami azt bizonyítja, hogy az alkoholos-vizes oldat a leghatékonyabb alkalmazási mód. Ezt számos tudományos és klinikai hatásvizsgálat is alátámasztotta.

Bíborkasvirág szirup: 1 marék megtisztított és feldarabolt gyökeret, 1 liter forrásban lévő vízbe teszünk, majd 5 percig forraljuk. A fedővel lezárt edényben 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és fél kiló akácmézzel, fakanállal alaposan megkeverjük. Üvegekbe töltjük, hűtőben vagy hideg kamrában tároljuk.

Fogyasztása: 1 dl vízhez 1 evőkanál szirup, naponta 3x fogyasszunk belőle. Gyermekeknek 2 éves kortól adható!

Kenőcs: 300g zsírt, vajat vagy vazelint (gyógyszertárban kapható) megolvasztunk, hozzáadunk kétmaréknyi megtisztított és apróra vágott echinacea gyökeret. 2-3 órán át lefedve állni hagyjuk, majd a masszát kendőn vagy apró szitán esetleg gézlapon átnyomkodjuk, és azonnal edényekbe töltjük. Hűtőszekrényben vagy hűvös kamrában tároljuk, sokáig eláll. A bíborkasvirág kenőcs bőrbetegségekre is alkalmazható. Tályogot, ekcémát, égési sebeket, szájfekélyt, vagy felfekvést is lehet vele gyógyítani.

Folyadék: A táplálkozás szakértők gyakran a folyadékot ajánlják, amely frissen préselt lé, ami 2,4% béta1 és 2 fruktofurandozidot tartalmaz.

Tabletta, kapszula: Náthára, influenzára nagy adag szükséges, naponta ötször akár 200mg. Egyéb fertőzésekre az ajánlott adagolás 200mg, naponta 3x-4x. Hosszabb távú használatra és immunrendszer erősítőként különösen idült fertőzésekre hajlamosaknak ajánlott a kasvirág használata más gyógynövényekkel felváltva, amelyek az immunrendszert erősítik, mint például az aranyvesszőfű, ginseng, kakukkfű. Étkezés közben vagy attól függetlenül is szedhető.

A bíborkasvirág más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása:

Érdekesség: Neve a görög echinos, sündisznó szóból származik.

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Fészkes virágzatúakkal szembeni allergia esetén ne alkalmazzunk echinaceakészítményeket. Azok, akik krónikus betegségekben, autoimmun betegségekben szenvednek, szintén ne alkalmazzák. Ugyanez érvényes az immunrendszert gyengítő gyógyszereket szedőkre is. Az echinaceakészítményeket nem szabad 8 hétnél hosszabb ideig szedni, mert biztonságosságára nem állnak rendelkezésre hosszú távú vizsgálatokban szerzett tudományos adatok. Ajánlatos a kúránál 8 hét után egy hét szünetet tartani, majd újra lehet kezdeni a kúrát!Ha fertőzés ellen antibiotikumot vagy más gyógyszert szed, a kasvirágot csak a gyógyszeres kezelés mellett és ne helyette használja!

Forrás:

  • Earl Mendell: Gyógyfüvek bibliája
  • Bernáth Jenő: Gyógy és aromanövények
  • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika