Babhéj (Phaseoli legumen)

Főoldal/Fény sugár cseppek, Gyógynövények/Babhéj (Phaseoli legumen)

Babhéj (Phaseoli legumen)

Meglehetősen fagyérzékeny, konyhakerti növény. Leszedni akkor kell, amikor a hüvelyrész csörgős állapotba kerül, azaz majdnem teljesen elszáradt, ekkor 2 napra ki kell teríteni és a teljes száradás után kicsépelhetjük. A visszamaradt hüvelyrészt használhatjuk teaként, amely segíthet a vércukorszint csökkentésében.

Babhéj hatóanyagai:

Trigonelin, króm, arginin, kovasavszármazékok, kolin, aszparagin, izovaleriansav, cellulóz, kálium, foszfor, C-vitamin, kéksav, aminosavak.

Mosóvízbe téve használják a gyapjúruhák felfrissítésére. Emberi szervezetre gyakorolt hatása miatt segíthet a vízhiány pótlásában kiszáradás esetén.Enyhe ízületi panaszok, magas vérnyomás, gyenge szívműködés, hólyagbántalmak, vizelethajtás, vesebetegségek, vesekőképződés megelőzése, valamint vércukorszint csökkentő és fogyasztó hatás is előfordulhat.

Készíthető belőle tea a következő képen: 5dl vizet felforralunk és beleteszünk 2 evőkanál babhéj -at.Majd lefedve lassú tűzön 2 percig főzzük. Tűzről levéve 20 percig állni hagyjuk, és egész napra leosztva minden étkezés után fél órával fogyasztjuk. Súlyos betegség esetén megnövelt adagban is lehet alkalmazni, 8dl-1l vízbe 3-4 púpos evőkanál babhéj -jal. Ízesítés nélkül kell fogyasztani, maximum 12 óráig tarható el a kész tea. 2 hónapos kúrában fogyasztható, aztán 10 nap szünet után lehet folytatni. Cukorbetegség esetén folyamatosan fogyasztható, de minden héten 1 nap szünetet közbe kell iktatni. A tea fogyasztása során a rendszeres vércukorszint ellenőrzés cukorbetegeknek kötelező!

Babhéj, mint gyógynövény

Figyelem, csak a fehér héjú babfajták használhatók gyógynövényként! Egészséges babhéj.

Forrás:

  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövény határozó
2014-02-25|Címkék: |