Az évezredek óta ismert babér ma is a konyhaművészet és a természetgyógyítás egyik fontos fűszernövénye.

Régen a dicsőség, a hírnév, a becsület jelképe volt a babér. A görögök és a rómaiak babérkoszorúval koronázták meg kiváló költőiket, hadvezéreiket és olimpikonokat. A középkorban a babér, mint pestist gyógyító szer jelent meg.

A babér gyógyító hatását ma is kihasználják és kenőcsöket, tinktúrákat és teákat készítenek belőle.

Babér hatása az egészségre

Mi ez?

Kisméretű fa, ami nem nő meg 10 méternél magasabbra.

Levelei:

Lándzsa alakú levelei 7-12 cm hosszúak, kemények, sötétzöld színűek.

Illóolaj tartalma:

cineol, eugenol, szeszkviterpén lakton, tanninok.

Farmakológiai hatásai:

fertőtlenítő, köptető, szélhajtó, görcsoldó, reuma ellenes

Babér Terápiás tanácsok:

  • étvágytalanság ellen
  • gyomorgörcsök ellen
  • puffadás csökkentésére
  • krónikus bronchitis esetén
  • tüdőtágulásra
  • asztmára
  • szájgyulladás esetén
  • torokgyulladás esetén
  • orrmelléküreg gyulladás esetén
  • gyulladások leküzdésére
  • tetvesség ellen

 

Érdekességek a babérlevélről:

  • Az ókorban a babérlevelet elégették, hogy megvédje őket a fertőzések ellen. Később a középkorban is használták a pestis elleni védekezésben, egyes kultúrákban pedig a gonosz ellen használták.
  • Erzsébet korában azt hitték hogy ha Szent-Valentin előestéjén a lányok a párnájukra babérlevelet szúrnak akkor megálmodják, hogy ki lesz a házastársuk.

A babérnak tulajdonított gyógyító hatások:

  • A babért számos tulajdonsága teszi hasznossá, a magas vércukorszint, a migrénes fejfájás, a bakteriális és gombás fertőzések, és a gyomorfekély kezelésére.
  • A babérolajat zúzódások és húzódások kezelésére használják.
  • Kimutatták, hogy a babérlevél segíti a szervezet folyamatos inzulin termelését és csökkenti a gyomorfekély hatását.

És akkor van még néhány mágikus tulajdonság, amit érdemes tudni:

  • Néhány babérlevelet és egy-két szál rozmaringot szétszórunk a polcokon, ahol gabonát vagy lisztet tárolunk, ezzel megakadályozva a rovarok beleköltözését.

Meg kell említeni, mint fűszert is:

  • Nagyon alacsony a koleszterin-és a nátrium tartalma, azonban nagyon jó forrása a diétás rostoknak, vitaminoknak, ezen belül is a C-, és B6-vitaminnak, kalciumnak, vasnak, káliumnak és a mangánnak.
  • A babérlevél különösen kedvelt fűszernövény, leggyakrabban pörköltekhez, mártásokhoz, levesekhez használják.

A babér teremesztése:

  • A babért cserépben is lehet termeszteni, és a téli hideg ellen érdemes beltéren tartani. Cserépben ritkán nő meg magasra, de a sűrűségét nem befolyásolja.
  • A babér nem igazán egy bokor, inkább fa, és előnyben részesíti a gazdag, jó vízelvezetésű talajt, valamint a napos expozíciót. Helyezzük távol más növényektől, mert ha egyszer elindul, akkor szeret terjeszkedni. A talaj legyen viszonylag nedves, mert nem szeret szárazon lenni.
  • Elég könnyen terjeszkedik, bár a folyamat eltarthat, egy évig is. Nyár végén vagy kora ősszel a legjobb ültetni. Ültetése dugványozással történjen egy közepes méretű cserépbe, és tartsuk egész télen jól megöntözve, beltéren.
  • Amint a növény eléri a pár éves élettartamot meg lehet kezdeni a betakarítást. A leveleket használat előtt meg kell szárítani, mert a friss babér keserű.