Babér (Laurus nobilis L.)

Babér (Laurus nobilis L.)

Népies nevei: albertlevél, szagos levél, illatfa, bürbérfa. A mediterrán területeken őshonos, örökzöld fa vagy cserje. Levelei aromás illatúak, bőrneműek. Apró, sárgászöld, csomókban nyíló virágai és fényes, fekete bogyói vannak. A babér a legrégebben ismert és igen elterjedt fűszernövények közé tartozik. A világ minden mediterrán éghajlatú részén ültetik. Gyógyászatra felhasznált részei a szárított levele.

Az orvosok hippokratészi esküje egyes országokban így kezdődik: “Apollóra, az orvosra esküszöm…” Legenda szerint a görög gyógyászat istene Apollón, akinek a babérfát is köszönhetjük. Egyszer beleszeretett egy Daphné nevű nimfába, aki azonban nem viszonozta az érzelmeit és könyörgött az isteneknek, hogy szabadítsák meg Apollóntól, mire azok babérfává változtatták. A reménytelen szerelmes ezután a fát szentnek nyilvánította, valamint a kitűnő költőknek és katonáknak babérból készült koszorút adományozott. Valószínűleg innen ered, hogy a nagy költőket még ma is koszorús költőknek hívják. A rómaiaknál a császárok kaptak babérkoszorút. Galenus római orvos sokféle betegség gyógyítására találta hasznosnak a babérlevelet.

A későbbi korokban az indiánok és a telepesek a babért menstruáció előre hozatalára, húgyúti problémákra, ízületi gyulladásra, sebek gyógyítására, fej- és gyomorfájásra, rovarcsípésre és fullánkos harapásrahasználták.
Elsősorban a bogyóját és a levelét hasznosítják. Előbbit éretten szüretelik le és kinyerik belőle az olaját, amelyet babérvajnak hívnak. Levelei sok illóolajat tartalmaznak, ami az un. cineolban gazdag. (A cineol a kámfor-csoportba tartozó vegyület, az eukaliptuszolaj fő komponense. A magas cineol tartalmú olajok fájdalomcsillapító, nyákoldó és antiszeptikus hatásukról ismertek, ezértalkalmasak lehetnek a fertőző légzőszervi megbetegedések kezelésére).

Babér hatóanyagai:

2% illóolaj, amely 49 különböző komponensből áll. Leghatékonyabb vegyülete a cinede 35,7%, emellett tartalmaz még cineolt 1,8%, eukaliptolt, 2-8%-ban tartalmaz eugaenolt, metil-eugenolt, linaloolt, pinéneket, alkaloidokat, csersavakat, keserű anyagokat.

Napjainkban leginkább fűszerként ismerjük és alkalmazzuk a babér gyógynövényt, levesek és párolt készítmények között főzve, ám így természetes hatásai csupán nyomokban érvényesülnek. Aromás illatú, emésztésjavító leveleivel mártásokat, leveseket, pástétomokat, sülteket ízesítenek. Ételekbe fűszerként rakva a babért a főzés utolsó szakaszában rakjuk, mivel ha túl korán alkalmazzuk, kesernyéssé teheti az ételt.
A babérolaj gyógyhatásai között számon tartják nyugtató hatását, illóolaját aromaterápiákban alkalmazzák.

Babér alkalmazása

Babér teaként alkalmazva 10g szárított levelet 1 liter vízben megfőzünk, majd állni hagyjuk 10 percig, leszűrjük és napi 2-3 csészényit fogyasztunk belőle.

Belsőleg forrázatát alkalmazzák, külsőleg pedig sokak tapasztalata szerint ugyancsak forrázata fürdővízbe téve nyugtató hatású lehet, segíthet a relaxációban, ésaz elalvásban. A levélfőzettel készített fürdő enyhítheti a végtagfájdalmakat.

Ülőfürdő készítése: 1 liter babér levélből készült főzetet adunk a fürdővízhez, és 10-15 percet tartózkodunk benne. Este lefekvés előtt érdemes alkalmazni lehetséges nyugtató és altató hatása miatt.
Alkalmazhatjuk tinktúráját is, ekkor naponta 3x ½ teáskanálnyi a javasolt mennyiség, valamint a kozmetikai és bőrápoló piac is felhasználja a babért.

A babérlevél olaja elpusztíthatja a betegségeket okozó baktériumokat és gombákat csakúgy, mint a legtöbb aromás fűszer, valamint immunrendszer segítő hatása lehet. A friss gyógynövény külsőleg használható lehet fertőtlenítésre kisebb háztartási baleseteknél habár orvosi kezelésre nem elég hatékony. Mindemellett a babérlevél növelheti a pszichés tudatosságot. A modern orvostudomány nem bizonyította egyértelműen gyulladás gátló hatását, azonban számos mai füvészkönyv ajánlízületi gyulladásra babérolajos bedörzsöléses kezelést mint fájdalomcsillapítót, és reumás betegségekre is jó hatása lehet. Mindemellett a Közel-Keleten szokás, hogy pálinkába kevert babérfőzetet dörzsölnek a fájó ízületekre.

Kedvezően hathat a légzőszervrendszerre, köptető, hurutoldó, köhögéscsillapító, és fül-orr-gégefertőzésekre is jó hatása lehet. Segítheti a kiválasztó szervek működését, veseelégtelenség esetén lehet jó hatása, valamint vizelethajtó lehet. Segítheti még az emésztőszervrendszereinket. Bélgombák ellen, valamint kimondottan hatékony lehet a Candida gombafajok ellen is. Emésztési zavaroknál segíthet, erjedés és rothadás gátló hatású lehet (renyhe emésztés, puffadás). Jó hatása lehet anorexia, vagy idegi eredetű emésztési zavarok esetében is. Serkentheti az emésztést, étvágyjavító hatása lehet. Nyugtató, relaxáló hatású, enyhe altatószerként is hathat. Segíthet még bőrkiütés, izomfájdalom, furunkulus, gennyes sebek esetén. Jól jöhet migrénes fejfájásnál, ajaksérülések pl. herpesz vírus okozta kellemetlen tünetek enyhítésére, menstruáció előre hozatalánál.
Végeztek laboratóriumi vizsgálatokat, amely eredményeként a babérolaj kis dózisban megnyugtatja az állatokat, de nagyobb dózisban kábulatot okoz. Kevésbé ismert hatásai közé tartozik a csótányriasztó hatása is, mert a babérban található cineol vegyületnek csótányriasztó hatása van, ezért a kellemetlenkedő rovarok ellen érdemes szétmorzsolt babérlevelet szórni a konyhába.

A babér más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása:

Forrás:

  • Lesley Bremness: Fűszer és gyógynövények
  • Earl Mendel: Gyógynövények bibliája