Bab (Phaseolus vulgaris)

Főoldal/Gyógynövények/Bab (Phaseolus vulgaris)

Bab (Phaseolus vulgaris)

Gyakrabban használt magyar nevei: közönséges bab, kerti bab, termesztett bab, veteménybab (paszuly). Európába az 1530-as években került, Amerikában őshonos növény, nagyon sok fajtája van, különböző tulajdonságokkal. Egyiptomban az élet jelképeként tisztelik, régészeti leletek azt mutatják, hogy 9000 éve része az emberi kultúrának. A magyar konyha kedvelt hüvelyese, többféle fajtája van, jól tárolható. Napjainkban, Kínában és Indiában termesztik a legtöbbet, hazánkba a XVI. században jutott el. Egyéves növény, fény és melegigényes, különösen a szélsőséges hőmérsékleti értékekre érzékeny. A jó vízellátottságú, laza szerkezetű, meszes talajokat kedveli.

Ásványi anyag tartalma nagy, fehérje tartalma háromszorosa a kenyérének, tízszerese a burgonyáénak. Nagy tápláló erejét a nitrogénben gazdag kén és foszfor tartalmának köszönheti, 40-50% keményítőt, és 22-35% fehérjét tartalmaz. Zöldbabként is jelentős a fehérje értéke, bár kisebb, mint a szárazbabé.

Bab felhasználása:

Bab fogyasztása télen javasolt a magas tápértéke és fehérjetartalma miatt. Mindkét fajtája alkalmas mélyhűtésre és konzerválásra, valamint főzelékek, levesek, saláták készíthetők belőle. Az egészséges és a kiegyensúlyozott étrend része. Rostokban és fehérjékben igen gazdag. Segítségünkre lehet reuma, köszvény, vesebaj esetén, csökkentheti a vércukrot, ezzel segíthet cukorbetegség fennállásakor is. Mindemellett jelentős vizelethajtó hatása lehet.

Bab hatóanyagai:

50% keményítő, gumi, dextrin. Jelentős mennyiségű B-komplex vitamint tartalmaz. Komoly gyógyhatásai lehetnek a fehérbab hüvelyének, jelentős az inulintartalma, ezért ajánlható cukorbetegek részére, valamint vesetisztító, víz és vizelethajtó is lehet. Keverékként is szokták fogyasztani a hatás fokozása érdekében, kukoricabajusszal, fekete ürömmel, kecskerutával, cickafarkkal, csalánlevéllel összekeverve.
Fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, ugyanis cukortartalma alacsony, a szervezet pedig lassan emészti.

A bab jó hatással lehet az egyes idegrendszeri és rákos betegségek megelőzésében, jelentős antioxidáns tartalma miatt.
Segíthet szervezetünknek megsemmisíteni a mitokondriumokban képződő szabadgyököket, jelentős mangán tartalma segítségével. Ásványi anyagai közül jelentős még a molibdén, és a vas tartalma. Tartalmaz nátriumot, foszfort, magnéziumot, folsavat, B1 és K-vitamint.

Forrás:

  • Earl Mendel: Gyógyfüvek bibliája
  • Bernáth Jenő: Gyógy és aromanövények
  • Dr. Dr. med. Fritz Geiger: Gyógyteák (Bízz a természet gyógyító erejében!)
2014-02-25|