A vitaminok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, amit zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával tudunk biztosítani szervezetünk számára. A vitaminok sorában az egyik legismertebb a C-vitamin, más néven aszkorbinsav, amit az 1930-as években izolált Szentgyörgyi Albert.

A C-vitamin ajánlott napi mennyisége 60-90 mg, bár ezt a mai napig vitatják. Ha C-vitamin tartalmú zöldségről és gyümölcsről esik szó, elsősorban a citrom, a paprika és a csipkebogyó jut eszünkben.

De tudják, hogy az egres, vagy más néven a pöszméte is kiváló C-vitamin forrás?

Egres, az „igénytelen” sokoldalú, C-vitamin forrás

Az egres talán a legtöbb nevű gyümölcsünk. Nevezik vadegresnek, brüszkének, piszkének, pöszmétének és köszmétének is. Az éretlen és savanyú gyümölcsöt ősi idők óta sokféleképpen használják, hasznosítva C-vitamin tartalmát. A patikusok gyógykenőcsöket, a háziasszonyok levest, mártást, szörpöt és lekvárt készítenek belőle.

Egres, pöszméte hatásai:

  • magas C-vitamin tartalmú
  • kevés kalóriát tartalmaz
  • csökkenti a szemen belüli nyomást
  • vérszegénység csökkentésére
  • csökkenti a vércukorszintet
  • elősegíti a haj növekedését
  • erősíti a haj növekedését
  • antibakteriális
  • gyulladáscsökkentő
  • erősíti a körmöket
  • segíti az izmok működését és fejlődését
  • hasznos hasmenés és vérhas esetén
  • javítja az étvágyat
  • öregedés gátló tulajdonságai vannak
  • segíti a vesefunkciókat
  • egyensúlyban tartja a koleszterinszintet
  • növeli a vörösvértest termelést
  • táplálja az agyat
  • véd az UVB sugárzás ellen

 

C-vitamin dús klassz, egres turmix

Klassz, egres turmix:

  • 1 csésze mandula tej
  • ½ csésze fagyasztott áfonya vagy 2 evőkanál kékáfonya csemege (Bálint csemegék)
  • 1 banán
  • 1 kiwi vagy 1 evőkanál kiwi csemege (Bálint csemegék)
  • 1 evőkanál frissen darált lenmag
  • 1 marék kelkáposzta vagy spenót
  • 1 teáskanál méz
  • 1-2 teáskanál nyers összetört egres (pöszméte)

Robotgéppel keverjük össze!

Egészségünkre!