Alma (Malus domestica)

Alma (Malus domestica)

Számtalan hasonló régi mondás igazolja, hogy a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé sorolták. Egészen különleges tisztelet övezte, mint a gyógyászat egyik hajtóerejét. Az a hatalmas gyógyító erő, amit ennek a csodálatos gyümölcsnek tulajdonítottak az ősi gyógynövényekkel foglalkozó emberek, kiemelte a gyümölcsök sorából. A hazai népi gyógyászatban sok olyan növényi részt használnak, amelyeket konyhakerti, szántóföldi növényként termesztenek, vagy gyümölcsfaként ültetnek. Ez a körülmény egyebek mellett arra utal, hogy a népi gyógyászat egyik szempontja a könnyű hozzáférhetőség.

Az alma többtucatnyi változatát az ősi egyiptomiak, görögök és rómaiak nemesítették ki. Hasmenés gyógyítására először indiai orvosok írták fel betegeiknek, amely problémára még ma is használják. Kínai orvosok századokon keresztül használták a fa kérgét cukorbetegség gyógyítására, ennek felhasználását még a modern tudomány is támogatja. Később a bingeni Hildegárdként ismert német rendfőnöknő és herbalista az egészséges embereknek nyers almát, a betegségek első kezeléseként pedig főtt almát ajánlott. Angliában az idő tájt vált népszerű mondássá: “mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvosod koldulni megy ma”. Amerikában a bevándorlók által vált ismertté a gyümölcs, akik magukkal vitték a magokat, ezután a gyümölcs csakúgy, mint a fa kérge, valamint az almabor a népi gyógyászat egyik alapjává vált.
A rózsafélék családjába tartozó almafa minden kontinensen megtalálható, több mint hétezer fajtáját ismerik. Leginkább a mérsékelt éghajlati övben termesztik, Európából a világtermelés fele származik. A „népszerűségi listán” még mindig vezet a jonatán, de a golden, és az idared, idagold, valamint a starking és a zöld alma is előkelő helyen áll a fajták között. A statisztikák szerint fejenként évente 23kg almát fogyasztunk el. Olcsó, de annál értékesebb táplálékot és vitaminforrást biztosít. Azt mindenki tudja, hogy az alma általában az egység, az egészség, a szépség, a termékenység és természetesen a szerelem szimbóluma. Az egyik legszebb és legegyszerűbb szokásunk, hogy még a mai napig is sok helyen vacsora után a családfő annyi szeletre vág egy almát, ahányan ülnek az asztalnál, mondván: amilyen kerek az alma, olyan kerek, összetartó legyen a család a következő esztendőben, ha valaki eltévedne, a közösen evett almára visszagondolva hazataláljon.

Alma hatóanyagai:

kalcium, foszfor, vas, magnézium, nátrium, kálium, nyomelemek, B-komplex vitamin, C-vitamin, bór, cink, mangán, fluor, jód, szelén, pektin, fenolok, flavonoidok, tannin, karotinoidok. Gyógyászati célra felhasznált része a gyümölcs.

Alkalmazás módjai: almalé, almamust, almabor, almahéj tea, almafa kérge, alma koncentrátum.

  • Almalé:Az almalé frissen üdítő, kiválasztást fokozó, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztési zavarok esetében segíthet. Ha az almalé gyomornyomást, vagy hasmenést okozna, úgy azonnal abba kell hagyni a kúrát.
  • Almamust: Az almamustot ízületi gyulladásos megbetegedéseknél már őseink is használták.
  • Almabor:Hasonló hatását figyelték meg a házi készítésű almabornak, mely azon kívül menstruációt előmozdító és gilisztaűző szer is lehet.
  • Almahéj tea:Megszárítva teát főzhetünk belőle. Tápláló és jó idegnyugtató hatása lehet, adhatjuk dadogós gyereknek, erősíthet legyengülésnél, és az elhájasodásra hajlamosaknál is mindennapi ital lehet.
  • Almafagyökér kérge:A gyökér kérge florizin keserű glikozidát tartalmaz, mely elpusztíthatja a malária parazitákat, ezért régebben a kinin pótszere volt.
  • Alma koncentrátum:Kíméletes vízelvonásos eljárással sűrítik be a friss, kipréselt, szűrt almalevet. Görcsös fájdalmak oldására igen jó lehet.

Az alma a gyomor részére a legkönnyebben emészthető tápanyagforrás. Az alma húsa pektinben gazdag, ami az érés során feloldó rostok anyaga, és a modern tudomány felfedezte, hogy ezáltal rendkívüli gyógyító értéke van. A pektin a gyümölcs sejtfalának alkotórésze, vízzel érintkezve zselészerűen megduzzad. Jó tulajdonsága, hogy a bélből nem szívódik fel, viszont rendkívül sok vizet köt meg. Ezáltal lazíthatja a székletet és megkönnyítheti ürítését. A pektin megkötheti a szervezetbe jutó toxikus anyagokat, valamint védőréteget képezhet a belek nyálkahártyáján. Naponta 1-2 alma elfogyasztásával elegendő rostanyagot juttathatunk be ahhoz, hogy ne legyenek székrekedéses panaszaink. Tanulmányok szerint a pektin enyhítheti a hasmenést, azáltal, hogy a bélben lévő baktériumok az almapektint a bélnyálkahártya felületét védő réteggé alakítják. Mindemellett segíthet a székrekedés enyhítésében is, mert székrekedésnél rostokban gazdag étrendet javasolnak az orvosok, ezáltal salakképző anyagot juttatva a bélsárba, serkentve a bélösszehúzódást, enyhítve ezzel a tüneteket, amiben a pektin segítségünkre lehet. A baktériumok okozta hasmenés elleni gyógyszerek alkotórészét is képezi egy tanulmány szerint. Az almahéjban található másik anyag a cellulóz szintén bélseprő hatású. Az alma savtartalma segítheti a szervezetet a méregtelenítésben, frissítő hatású, elősegítheti az emésztést, erősítheti a bélnyálkahártyát. A reszelt alma gyógyíthatja a hasmenést, szabályozhatja a bélműködést.
Népi tapasztalatok szerint az almatermesztő vidékeken, ott ahol nagy mennyiségben fogyasztják köszvényes betegség előfordulása nem jellemző. Valamint nyersen fogyasztva szabályozhatja a vese és a máj működését, előmozdíthatja az emésztést, valamint jótékony hatással lehet az agyra, vitamin, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva.
A szívbetegségek és szívrohamok fő rizikófaktora a vér koleszterinszintje, amelyet a pektin csökkenthet,azáltal, hogy segítségével a koleszterin mindaddig a bélcsatornában marad, amíg a szervezetből ki nem ürül. Egy alma elfogyasztása egyfajta védettséget adhat a koleszterin ellen tejtermékfogyasztás vagy főétkezés után.

Rákos betegségek megelőzéséhez és a cukorszint stabilizálására az orvosok is rostokban gazdag étrendet ajánlanak. A pektin segíthet megkötni a vastagbélben a rákkeltő anyagokat, és gyorsíthatja távozásukat a testből. Tanulmányok számolnak be arról, hogy a cukorbetegek vércukorszintjének stabilizálásában is segíthet a pektin. Az alma magas rosttartalma és magas szénhidráttartalma következtében jó étrendi eleme lehet a cukorbetegek diétájának. Bőséges fogyasztásával csökkenhet a szervezet inzulin felhasználása, valamint hozzájárulhat a súlycsökkentéshez is. Ez utóbbi a cukorbetegek többségénél elengedhetetlen, hiszen a késői típusú cukorbetegség kialakulásának egyik leggyakoribb oka az elhízás. Az alma kiváló eszköze lehet a betegség megelőzésének. Pektin tartalmának köszönhetően gátolhatja a zsiradékok és a koleszterin felszívódását, befolyásolhatja a koleszterin anyagcserét, csökkentheti a koleszterin szintjét a vérben. Az almában található pigmentfélét, a flavonoidot már régóta úgy tartják számon, mint a szívbetegség megelőzésének egyik eszköze. A legjelentősebb flavonoid a quercetin. Ennek a leggazdagabb forrása az almahéj és a hagyma.

Városban élő emberek számára jó ok a közmondásbeli „napi egy alma” elfogyasztására az is, hogy nemcsak a salakanyagokat, hanem európai kutatók kimutatásai szerint, az ólmot, a higanyt és a mérgező nemesfémeket is segíthet kiüríteni a szervezetből.
A pektin mellett az almafa levelei is tartalmaznak jótékony hatású szert, a Florentint, amely egy antibiotikum fajta. Ha sebet szereznénk a gyümölcsösben, amíg le nem mossuk, és be nem kötjük, tépjünk néhány almalevelet és nyomjuk rá a sebre.

Javíthatja a szellemi teljesítőképességet. Magas víztartalmának köszönhetően tisztíthatja a húgyutakat, vízhajtó hatású lehet. Minden formájában, nyersen, főzve, sütve jótékony és tisztító hatású lehet, a bőrre pakolásnak kiváló. Az almalé csökkentheti a kalcium-oxalát alapú vesekő képződésének rizikóját. Az alma bizonyos fajtáinak héjában lévő fenolok védelmet nyújthatnak az UVB sugárzás ellen. Alacsony vércukor esetén, amikor az agy nem kap elegendő glukózt, rosszullét környékez, ájulás is bekövetkezhet. Valamikor cukorkát ajánlottak ilyen sürgősségi esetekben, annál azonban sokkal jobban megfelel a beteg szervezetnek a nyers alma. Abban az esetben is ajánlatos az alma fogyasztása, amikor föllép a depresszió. Az ízületi gyulladás bántalmak csökkenthetők lehetnek, ha naponta kétszer fogyasztunk vízzel almaecetet. Egy pohár vízhez két evőkanál almaecetet adunk.

Alma más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása:

Érdekesség: Holland és skót orvosok által végzett kutatási eredmény szerint terhesség alatt a rendszeres alma fogyasztása csökkentheti a gyermekben az asztma kialakulását. Egy másik vizsgálatot összegezve, amelyet a Londoni Szív- és Tüdőgyógyász Társaság végzett, arra a felismerésre jutottak, hogy azoknál a gyerekeknél, akik naponta legalább egyszer ittak 100%-os almalevet, 57%-kal csökkent az asztmás roham előfordulása, szemben azokkal, akik 1 hónapban csak egyszer vagy ennél is kevesebbszer fogyasztották azt. Ezt az eredményt annak tulajdonították, hogy az almalé magasabb koncentrációban tartalmazza az antioxidánsokat, mint az egész gyümölcs.

Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

A cianid egy igen erős méreg, amelyet az almamag nagy mennyiségben tartalmaz. Az egy almacsutkában található mennyiség kevés egy komoly mérgezéshez, de gyermekeinknek érdemes megtanítani, hogy a csutkában lévő magot nem szabad megenni!Megjegyezzük, hogy főleg kismamáknak és kicsiny gyermekeknek almalé fogyasztása mellett kerülni kell a pácolt, az erősen fűszerezett ételeket és a füstölt húsokat.

Forrás:

  • Bernáth Jenő: Gyógy és aromanövények
  • Bálint János- Népi hagyományok gyűjtése nyomán