A vörösbor fogyasztás egészségügyi előnyei

Főoldal/Érdekességek/A vörösbor fogyasztás egészségügyi előnyei

A vörösbor fogyasztás egészségügyi előnyei

 1. Védi a szívünket:

  Red-wine-heart-health

  A vörösbor védi a szívünket

  A szívbetegségek világszerte népbetegségnek számítanak. Bár számos természetes gyógymód és megelőző kezelés létezik, ezeket elenyészően kevesen használják. A vörösbor erős antioxidánsokat tartalmaz, melyek megakadályozzák az erekben a zsírok felhalmozódását, így megelőzhető a stroke és a szívroham.

 2. Segíti a nyugodt elalvást:
  A vörösbor melatonint tartalmaz, mely hozzájárulhat a nyugodt alváshoz. Így lefekvés előtt ajánlott 0,5-1 dl vörösbor elfogyasztása.
 3. Csökkenti a koleszterinszintet:
  A franciák az egyik legnagyobb borfogyasztók. Bár ugyanúgy fogyasztanak zsíros sajtokat, magas telített zsírtartalmú ételeket, a vörösbort ezek mellé mintegy diétás kiegészítőt használják.
 4. Segíti a rákmegelőzést:
  A vörösbor egyik összetevőjéről, a guercetinről kimutatták, hogy megakadályozza a tüdőrákot, valamint csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát. Rezveratrol tartalma pedig hozzájárul a rákos sejtek növekedésének csökkentésében. Egy kutatás kimutatta, hogy azok a férfiak akik heti 4-7 pohár vörösbort isznak, azoknál kevesebb valószínűséggel diagnosztizáltak prosztatarákot.
 5. Vércukorszint szabályozó tulajdonságú:
  A vörösborban található rezveratrol számos egészségügyi előnnyel bír. Ezek közül az egyik, hogy serkentheti a hasnyálm
  irigy inzulin kiválasztását, így csökkenti a vércukorszintet.
 6. Gyulladáscsökkentő tulajdonságú:
  Egy másik hasznos tulajdonsága a rezveratrolnak a gyulladáscsökkentő képessége.
 7. A bort egyre gyakrabban használják a bőr- és hajápolásban is:
  Öregedésgátló tulajdonságú, segít a pattanások eltüntetésében.A vörös borok tele vannak antioxidánsokkal, mint a flavonoidok, a rezveratrol és a tannin, melyek nagyon jó szolgálatot tesznek a bőrápolásban. Felveszik a harcot a szabad gyökök ellen. Visszaállítja a bőr kollagén és elasztikus rost tartalmát, így feltölti a ráncokat és feltölti a megereszkedett bőrt. Helyileg a bőrön alkalmazva a vörösbor halványítja a bőrpigmentációkat és csökkentheti a ráncokat. A rezveratrol a hajhullás megelőzésében is segíthet, és elősegítheti a haj növekedését.
 1. Depresszió kialakulásának csökkentése:
  És persze a bor a kedélyállapotunkat is javítja, de itt még mindig nem a mértéktelen fogyasztásra gondolunk. Egy tanulmány megállapított, hogy ha heti 2-7 pohár vörösbort elfogyasztunk, alacsonyabb a depresszió kialakulásának lehetősége, de ha ennél többet fogyasztunk, akkor már jóval nagyobb ennek kockázata.

De mennyi az egy pohár?

Nos nem a teletöltött 2,5 dl-es vörösboros pohárra gondolunk. Nőknek napi 1-2 dl, míg férfiaknak a napi 2-3 dl borfogyasztás tekinthető egészségesnek.

2015-01-29|Címkék: , , |

Oszd meg, válassz közösségi oldalt!