A Candida gombáról és diétáról

Főoldal/Érdekességek/A Candida gombáról és diétáról

A Candida gombáról és diétáról

Szülői levelekben gyakran tesznek fel aggódó kérdéseket Egyesületünk szakértőjének a Candida-gombáról és a hozzá kapcsolódó diétáról

 

Mostani írásunkban a Candida gomba leküzdésének diétás módjáról adunk közre Katalin javallataival egy csokorra valót.

A Candida fertőzések általában legyengült szervezetben fordulnak elő, egy egyensúlyi folyamat megbomlását jelentik. Bár a Candida a normál bélflóra összetevője, elszaporodása tüneteket produkál: hajhullás, bőrpanaszok, krónikus hasmenés vagy székrekedés, bélgázok, hasi puffadás, állandó éhségérzet, diéta ellenére is makacs túlsúly, gyakori felfázás, hólyaghurut, megnőtt hüvelyváladékozás, fejfájás, kimerültség, levertség, koncentrációs zavarok. Milyen szelíd gyógymódot javasol a Candida gombák leküzdésére?

– Fontos a Candida gomba kapcsán a diéta betartása, és egy másfajta étrend kialakítására. A diétának mindig egyénre szabottnak kell lennie, és a beteg állapotához kell igazodnia. A diéta célja, hogy a gombáktól a táptalajt – a szénhidrátokat – elvegyük. Elsődleges feladat: erősíteni az immunrendszert – az egészséges és ellenálló bélflóra kialakítása.

Milyen ételek nem javallottak, kerülendők ekkor?

– Tiltó listára venném az édesítőket: cukor, méz és a velük készült ételeket és italokat, a mesterséges édesítőket. A legyengült immunrendszer erősítését akkor szolgáljuk igazán, ha az élelmiszereket minél természetesebb formában fogyasztjuk.

Nem javaslom a finomított szénhidrátokat, az élesztővel készült, az ecettartalmú ételeket és élelmiszereket. Kerülendők az erjesztett élelmiszerek, mint a savanyú káposzta, uborka, de ide sorolom a sajtok többségét, a tejfölt és a kefirt.

Sajnos a gyümölcsök közül mellőzném a banánt, szőlőt, ringlót, körtét valamint a lekvárokat és aszalt gyümölcsöket.

Mely élelmiszerek azok, melyek megengedettek, sőt ajánlottak ilyenkor?

– Nem szabad megijedni, a megengedett ételek legalább olyan sokrétűek, mint a nemkívánatosak, csak gondos kiválasztást és figyelmet igényel elkészítőjétől. Egy rövid gondolatban foglalnám össze, akkor a zöldségek, a szárazhüvelyesek, a gabonafélék, tojások, a zsírszegény húsételek, tojás és bizonyos tejtermékek ajánlottak. Megfontolásra ajánlom: alkalmazzunk zsírszegény konyhatechnológiát. A gombák a tevékenységük során igénybe veszik az emésztőrendszert, ezért ajánlom, hogy könnyen emészthető ételekkel tápláljuk a szervezetünket.

2014-09-15|Címkék: , , |